Circus Herman Renz

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Circus Herman Renz is een circus dat sinds 1911 door Nederland en soms ook door het buitenland tourt.

Inhoud

[bewerk] Oorsprong

Arnold van der Vegt besloot in de winter van 1911 om een eigen circus te beginnen. De eerste artiest die hij weet te strikken, is niemand minder dan zijn oude vriend Tom Mix. In 1923 doopt Arnold zijn circus om in Renz wat een afkorting is voor "Ras Echte Nederlandse Zwervers". De oorlogsjaren zijn zwaar en het circus moet noodgedwongen shows geven voor de Duitsers. Na de oorlog gaat het aanzienlijk beter met het circus. In 1955 overlijdt Arnold van der Vegt en eindigt zijn indrukwekkende circuscarrière.

Na het overlijden van Arnold van der Vegt neemt zoon Herman de taken over. Rond de jaren ‘70 draagt hij het circus over aan zijn zonen Paul en Arnold (Nol). Paul treedt in de shows op als clown en Arnold (Nol) wordt de directeur van het circus. Arnold (Nol) weet circus Renz, samen met zijn vrouw Marina, weer op niveau te krijgen en trekt jarenlang succesvol rond. In 1967 wordt dan hun zoon Herman Junior geboren. Herman Junior droomt er als kleine jongen van om ooit het bedrijf voort te zetten.

[bewerk] Succes

Het succes van het hernieuwde Circus Renz bereikte zijn hoogtepunt in 1978. De twee grootste kindervrienden van Nederland doen hun intrede in de piste. In 1978 nemen Bassie en Adriaan verschillende televisieseries op met Circus Renz als achtergronddecor, maar in de weekenden verzorgen zij gastoptredens, de voorstellingen waren altijd uitverkocht.

[bewerk] Bassie en Adriaan

Joop van den Ende begint in 1980 circus Bassie en Adriaan en betrekt circuspersoneel van Renz die zich bezig houdt met de op- en afbouw en het transport van het gehele circus. Circus Renz zelf reist in die jaren gewoon door. Eind 1983 sluit Joop de tent na het eerst nog geprobeerd te hebben met André Hazes. Bij Renz komt in 1983 de familie Steijvers het programma versterken, kort daarna gevolgd door de Luycx Sisters. Herman Junior wordt verliefd op Diana Luycx. Zij gaan een relatie aan.

In 1985 kwam Nol opnieuw met Bassie & Adriaan in contact. De samenwerking werd hernieuwd en het succes van het circus groeide gigantisch. In 1988 werd Nol ernstig ziek. Het was altijd zijn grote wens geweest om een keer met een grote, nieuwe circustent te reizen met Bassie & Adriaan nog eenmaal in de show.

De nieuwe tent werd gekocht maar in januari 1989 overleed Nol van der Vegt. Omdat de nieuwe tournee voor 1989 al op papier stond werd ook dat jaar met Bassie en Adriaan gereisd, daarna werden tent en materialen verkocht. Alle dieren bleven bij Herman Renz.

[bewerk] Voortzetting

In 1990 gaan Herman en Diana met hun dieren voor een seizoen naar het Franse circus Achille Zavatta II. Herman wil graag samen met Diana en de families Steijvers en Ronday Circus Renz voortzetten. Iedereen verklaart hem voor gek en vinden hem veel te jong om een bedrijf te beginnen.

In september van dat jaar verbreken Herman en Diana het contract met de Fransen, waarna ze op 13 maart 1991 starten met het Nederlands Nationaal Circus Herman Renz in de plaats Eemnes. Voor de jonge circusdirectie is het een zware onderneming, maar mede dankzij een meerjarig contract met Center Parcs groeit het avontuur uit tot een groot succes.

In een kleine vijf jaar tijd weten Diana & Herman het circus uit te bouwen tot het grootste van Nederland en later van de Benelux. Tijdens de kerstperiode staat het circus altijd in Haarlem met het befaamde kerst-wintercircus en daar krijgen zij uit handen van de Zwitserse Circusdirecteur Fredy Knie in december 1995 de Oscar Carré Trofee. Dit is een Nederlandse onderscheiding in de circuswereld.

Er zijn grootse plannen voor het nieuwe jaar. Een nieuwe tent is besteld en er wordt een nieuw contract aangegaan met Center Parcs. De tournee 1996 startte op 22 februari 1996 in Hilversum.

De leiding van Circus Herman Renz is nu in handen van de families Steijvers, Olivier en Ronday. De directie bestaat uit 5 mensen. Eind 1995 werden er een nieuwe tent besteld die dat seizoen nog op enkele grote plaatsen en tijdens het wintercircus in Haarlem werd opgebouwd. Daar kwam begin 1996 nog een tweede (kleinere) tent bij. Inmiddels is de grote tent verkocht en vervangen door een nieuwe, rood-blauwe 4-mast circustent met een moderne constructie, die stormpalen overbodig maakt. Zo is het zicht op de piste beter.

[bewerk] Koninklijke onderscheiding

Directie ontvangt koninklijke onderscheidingOp 22 december 2002 ontvangt Circus Herman Renz tijdens de kerstperiode in Haarlem een koninlijke onderscheiding. Burgemeester Pop heeft de eer deze onderscheiding te overhandigen. Met deze koninklijke onderscheiding is Circus Herman Renz het eerste Nederlandse circus die deze onderscheiding in ontvangst mocht nemen. De onderscheiding motiveert de medewerkers van Circus Herman Renz nog meer om dit laatste grote Nederlandse circus te behouden.

[bewerk] Haarlemse Publieksprijs

Tijdens het inmiddels tot een traditie uitgegroeide kerst/wintercircus in Haarlem, wordt de Haarlemse publieksprijs uitgereikt. Het publiek kan in deze periode hun favoriete artiest aangeven op een stemstrookje. Aan het eind van het kerstcircus worden de winnaars bekend gemaakt en ontvangen zij de prijs uit handen van de directie.

[bewerk] Enkele feiten:

 • Circus Herman Renz staat in de top drie van grootste en beste circussen van Europa.
 • Circus Herman Renz reist sinds 2004 met een gloednieuwe speeltent rond.
 • Circus Herman Renz heeft een eigen fanclub: 'De Vrienden van Circus Herman Renz'.
 • Vier keer per jaar verschijnt het 'Renz-Magazine' (uitgegeven door de fanclub).
 • In het circus werken momenteel 85 mensen.
 • In de tent van het circus kunnen 1200 toeschouwers.
 • Elk jaar wordt er een volledig nieuwe productie samengesteld met in het programma diverse internationale acts.
 • Het circus legt jaarlijks zo’n 8000 km af, waarbij meer dan 50 steden worden bezocht.
 • De show van 2005 heette: 'HELLO HOLLYWOOD'.
 • 2006 was het Jaar van het circus.
 • De show van 2006 draagt de titel "Il Circo Classico" (tournee startte op 24 maart 2006 in Tiel).
 • De show van 2007 draagt wederom de titel "Il Circo Classico" doch met de subtitel "Bellissimo". Vanwege de vele positieve reacties op de show van 2006 is het concept gecontinueerd doch met een volledig nieuw programma.

[bewerk] Programma's

Het Nederlands Nationaal Circus Herman Renz, niet te verwarren met andere Circussen Renz, presenteert haar publiek elk jaar een volledig nieuw programma. Vaste waarden in deze programma's zijn altijd clown Milko (reeds enkele jaren samen met clown Frenky) en spreekstalmeester Robert Ronday. Alhoewel het circus na de voortzetting in 1996 de beschikking had over eigen dieren (o.a. Afrikaanse olifanten én paarden) welke inmiddels zijn verkocht, worden alle overige acts (inclusief die met dieren) ingehuurd. Diverse internationaal onderscheiden artiesten (bijvoorbeeld met Clowns op het Circusfestival van Monte Carlo - hier worden de oscars van de circuswereld uitgedeeld -) hebben opgetreden in de piste van Circus Herman Renz.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Circus Herman Renz; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen