Częstochowa

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Częstochowa is een stad in de Poolse provincie Silezië bij de rivier Warta met 255 500 inwoners (2000). De oppervlakte van de gemeente Częstochowa is 159,6 km². De stad ligt ongeveer 50 kilometer ten noorden van Katowice. Częstochowa is een belangrijke industriestad met metaal-, textiel-, chemische- en voedingsmiddelenfabrieken.

[bewerk] Bezienswaardigheden

De stad is vooral beroemd vanwege het Paulinerklooster op de Jasna Góra (lichte berg), een heuvel in het westen van de stad. In de barokke kloosterkerk bevindt zich de zwarte madonna van Częstochowa. In de loop der eeuwen hebben koningen, hoogwaardigheidsbekleders en pelgrims vele geschenken gegeven aan het klooster. Er zijn o.a. duizenden voorwerpen van edelsmeedkunst bewaard gebleven. Andere bezienswaardigheden in het klooster zijn het refectorium met een plafondschildering van Karl Dankwart en een bibliotheek met een uitgebreide collectie boeken. Het kloosterarchief beschikt over kostbare manuscripten, een Italiaans brevier uit 1480 en een missaal dat in 1507 werd vervaardigd in Krakow. Częstochowa is als bedevaartsplaats te vergelijken met Mekka, Medina, Fatima en Lourdes. Haar status werd bevestigd door de bezoeken van Paus Johannes Paulus II en Paus Benedictus XVI


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Częstochowa; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.


Klik hier om terug te gaan

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen