De Duif (monumentaal gebouw), Amsterdam

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

De Duif is een monumentaal kerkgebouw op Prinsengracht 756 in Amsterdam. Tot 1974 was het de rooms-katholieke Sint-Willibrorduskerk binnen de Veste. Tegenwoordig — na de recente restauratie door Stadsherstel Amsterdam — wordt het verhuurd voor uiteenlopende evenementen.

[bewerk] Geschiedenis

Vroeger stond op de plaats van De Duif de suikerfabriek Het Fortuyn. Toen deze afbrandde, werd hier in 1796 de Sint-Willibrorduskerk gebouwd ter vervanging van het eeuwenoude schuilkerkje "Het Vrededuifje" aan de Kerkstraat (op de plek waar nu een postkantoor staat). De kerk nam de bijnaam van het oude kerkje mee. Deze werd in de loop der jaren De Duif. In 1858 werd de oude kerk vervangen door een nieuwe, naar plannen van de indertijd belangrijke architect Theo Molkenboer. Dit is derhalve de derde Duif-kerk in Amsterdam.

De kerk is in neoclassicistische stijl gebouwd, en heeft een neobarokke voorgevel. Hij valt eigenlijk alleen op vanaf de overkant van de gracht. Het gebouw is een rijksmonument. Het beschikt over een groot Smits-orgel, dat zowel door rijk als gemeente erkend is als monument. Dit orgel (het grootste Smits-orgel boven de grote rivieren — III/P/46) werd op 25 september 2006 na een grondige restauratie weer feestelijk in gebruik genomen. In 2008 bestaat het huidige monument De Duif 150 jaar.

[bewerk] Basisgemeente

De kerk is sinds 1974 de thuisbasis van de oecumenische basisgemeente De Duif, die hier wekelijks op zondag haar vieringen organiseert (10.30 uur). Een van de bekendste voorgangers van de gemeente was Jos Brink.

[bewerk] Evenementen

De ruimte is hoog en ruim en uitstekend geschikt voor evenementen met honderden bezoekers. De akoestiek van De Duif is uitermate geschikt voor concerten van koor, orkest, solisten, orgel etc. Er zijn uiteenlopende evenementen, zoals: dansvoorstellen, productpresentaties, televisieopnamen, theater, shows en beurzen. In Amsterdam is De Duif met name ook populair als locatie voor huwelijken (burgerlijk en kerkelijk). Verder zijn er grote jaarlijkse evenementen zoals Tangomagia en de Tribal Art Fair. Het gebouw bood in de zomer van 2006 onderdak aan tal van evenementen in het kader van het Holland Festival. De ruimte wordt verhuurd via Stadsherstel. Dat bracht ook twee boekwerkjes uit, te weten De Duif en Het Smits-orgel in De Duif. (te koop via Stadsherstel)


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel De Duif; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen