De Marathon van Amsterdam

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

De Marathon van Amsterdam (tegenwoordig ING Marathon Amsterdam, naar de hoofdsponsor) is een jaarlijks terugkerende hardloopwedstrijd gehouden op de derde zondag in oktober in en om Amsterdam. Naast de hele marathon over 42,195 kilometer telt dit hardloopevenement ook wedstrijden over de halve marathon, 5 km (ECHO loop) en 2,5 km (jeugdloop). In Nederland is dit het tweede grootste marathonevenement, voorafgegaan door de marathon van Rotterdam en gevolgd door de marathon van Eindhoven.

[bewerk] Historie

De eerste marathon van Amsterdam werd op 5 augustus 1928 gelopen als onderdeel van de IX Olympiade. De race werd in 2:32.57 gewonnen door Boughèra Mohamed El Ouafi.

Het duurde tot 1975 voor er weer een marathon van Amsterdam plaatsvond, op 3 mei 1975 georganiseerd door de atletiekclubs AV'23, Blauw Wit, Sagitta, ADA, ATOS en Startbaan. Het Olympisch Stadion was het start- en finishpunt. Nadat de wedstrijd in 1978 niet doorging, werden start en finish verplaatst naar de Dam. Sinds de renovatie van het Olympisch Stadion is dit vanaf 2000 weer het start- en eindpunt.

Eén van de meest memorabele edities van de Amsterdamse Marathon was die van 1980. In dat jaar wist Gerard Nijboer aansluiting te krijgen bij de wereldtop met de tijd van 2:09.01. Deze tijd was op dat moment niet alleen een Nederlands (het zou 23 jaar duren voordat een Nederlander sneller zou lopen) en Europees record, maar ook de twee na snelste tijd ooit gelopen.

Alleen Gerard Nijboer (4x), Cor Vriend (2x), Sammy Korir (Kenia, 2x), Ferenc Szekeres (Hongarije, 2x) en bij de dames Plonie Scheringa (2x) en Marja Wokke (2x) waren in het 31-jarige bestaan van de marathon in staat meerdere malen te winnen.

Het parcours is vlak, hetgeen de organisatie elk jaar doet hopen op een wereldrecord. In 2005 deed Haile Gebrselassie een wereldrecordpoging, maar verloor teveel tijd aan het einde van de race. Hij verbrak wel het wedstrijdrecord met 3 seconden naar 2:06.20. De 2.06.20 van de 31-jarige Ethiopiër was tevens de beste tijd wereldwijd gelopen in 2005. Op 21 oktober 2007 liep Kamiel Maase het huidige Nederlandse record op de marathon van 2:08.23 in deze wedstrijd.

[bewerk] Parcours

Start en finish zijn in het Olympisch Stadion. De route is vrijwel elk jaar iets anders, veelal vanwege wegopbrekingen. In 2007 was het parcours als volgt: na een kleine ronde van ca. 7 km langs het Rijksmuseum, door het Vondelpark en weer langs het stadion, volgde een grote ronde van 35 km. Deze liep langs de Amstel naar Ouderkerk aan de Amstel en daarvandaan langs de andere oever van de Amstel terug naar de stad. Na Duivendrecht, de Watergraafsmeer en de Indische buurt kwamen de lopers via de centrumring Mauritskade/Stadhouderskade en wederom het Vondelpark uiteindelijk bij de finish in het stadion.

[bewerk] Wedstrijdrecords

  • Mannen: Haile Gebrselassie Ethiopië - 2:06.20
  • Vrouwen: Gete Wami Ethiopië - 2:22.19


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Marathon van Amsterdam; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen