De Melkweg, Amsterdam

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

De Melkweg is een multimediacentrum in Amsterdam voor popmuziek, dans, theater, film en andere beeldende kunsten. Het is gevestigd aan de Lijnbaansgracht, achter de Stadsschouwburg.

In de 18e eeuw stond hier al een suikerraffinaderij. Deze werd op 16 september 1920 gesloten. Het gebouw werd gekocht door de Onderlinge Vereeniging van Veehouders tot verkoop van zuivere koemelk (OVvV) die er een melkfabriek begon. De OVvV fuseerde eind jaren zestig met de Melkunie, en in april 1969 werd de fabriek gesloten.

[bewerk] Poppodium / Cinema / Theater / Galerie / Media

Vanaf 17 juli 1970 was er gedurende de zomer een jongerencentrum in gevestigd onder de naam Melkweg. Het bestond uit een theehuis, een restaurant en een zaal voor muziek, film, en theater. In 1971 werd het project herhaald.

Vanaf 1972 is de Melkweg permanent in bedrijf. De naam werd een begrip in binnen- en buitenland. Bekende bands als U2, Arctic Monkeys, Dir en grey, N*E*R*D*, Beastie Boys, The Darkness, Coldplay, Queens of the Stone Age, Foo Fighters, NOFX, Black Rebel Motorcycle Club, Bad Religion, Fun Lovin' Criminals en The Strokes stonden reeds in de Melkweg. Het Crossing Borderfestival is drie maal in de Melkweg gehouden – voor het laatst in 2002. De Melkweg wordt naast de muziekoptredens, film en theatervoorstellingen ook gebruikt voor feesten (bijvoorbeeld georganiseerd door Artlaunch), het jaarlijkse dancefestival 5 days off en dansavonden voor de babyboomgeneratie 40up.

In de jaren 80 had de hippiecultuur die het centrum kenmerkte zichzelf overleefd en volgde een grote verbouwing, in de jaren 90 gevolgd door de bouw van een nieuwe concertzaal in 1995 (The Max). In 2000 onderging de Oude Zaal, Cinema en Theater een grondige verbouwing, waardoor de legendarische pilaren op het podium in de Oude Zaal eindelijk tot de verleden tijd behoorden. In 2005 werd gestart met de uitbreiding van The MAX. De eerste fase, de vergroting van The MAX, werd in maart 2007 opgeleverd. In 2008 zullen de Stadsschouwburg en de Melkweg met elkaar worden verbonden middels een nieuwe zaal, die tussen beide complexen in komt te 'hangen'.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel De Melkweg Amsterdam; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen