De Ronde Venen

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
ligging van De Ronde Venen
ligging van De Ronde Venen

Inhoud

[bewerk] Algemene Informatie

De Ronde Venen is een gemeente in het noordwesten van de Nederlandse provincie Utrecht. De gemeente telt 34.629 inwoners en heeft een oppervlakte van 84,84 km². Mijdrecht is de grootste plaats en tevens hoofdplaats van de gemeente. Het gebied De Ronde Venen is ontstaan door de turfproductie en inpoldering. Rond het gebied liggen de rivieren de Kromme Mijdrecht, de Amstel, de Waver, de Winkel, de Angstel en de Aa. Deze wateren maken een bijna gesloten, ronde vorm, waarbinnen het gebied werd ingepolderd (verkaveld). De gemeente is een samenvoeging van de voormalige gemeenten Mijdrecht, Vinkeveen en Waverveen en Wilnis. De gemeente is ontstaan in 1989.

Klikt u hier voor diverse groepsuitjes in de buurt van De Ronde Venen in de provincie Utrecht

[bewerk] Overnachten

In de verschillende dorpen die behoren tot De Ronde Venen zijn een aantal overnachtingsmogelijkheden. In Vinkeveen kan men zich heerlijk in de watten laten leggen in Hotel Résidence Vinkeveen of men kan overnachten in Hotel De Lokeend. Ook kan men in beide hotels prima dineren.

-Hotel de Lokeend
-Résidence Vinkeveen

[bewerk] Kunst & Cultuur

[bewerk] Museum

Museum De Ronde Venen is een erg populair museum. Het geeft een beeld van hoe de streek van De Ronde Venen is geworden tot wat het nu is en men kan er oude gereedschappen bekijken. Ook staat er nog een volledige in tacte 'Veensteekmachine'. De plaats, de inrichting en de naam sluiten goed aan bij "De Ronde Venen"en de historische achtergrond van het vroegere veenlandschap.

[bewerk] Kunst

In de Kunstgalerie van De Ronde Venen ziet u alle kunstwerken uit de omgeving tentoongesteld. De kunstgalerie is grotendeels buiten, maar ook binnen staan een aantal werken opgesteld. Er staan veel verschillende soorten kunstwerken, van verschillende kunsternaars.

[bewerk] Sport & Recreatie

[bewerk] De Vinkeveense Plassen

Bekend, en voor de omgeving belangrijk, recreatiegebied zijn natuurlijk de Vinkeveense Plassen. Hier ligt het accent op watersport en op verblijfsrecreatie. Er zijn twaalf recreatie-eilanden, vaarcircuit De Ronde Venen, verschillende kanoroutes en aanlegplaatsen voor bootjes. Bootjes kunnen worden gehuurd in jachthaven Bon. Daarnaast zijn er ook diverse fiets- en wandelroutes uitgezet. Op zandeiland 1 kan men bij de horecagelegenheid terecht voor een kop koffie, een eenvoudige lunch of avondeten. Ook kan men zwemmen en zelfs duiken in de Vinkeveense Plassen.

De Nacht van Neptunus
De Nacht van Neptunus is een jaarlijks terugkerend evenement die het einde van het vaarseizoen aankondigt. In de Nacht van Neptunus is er een optocht van verlichte boten, met muziek, dans en drank over het water. Hierbij moet men er wel op letten dat de duikvergunningen tijdens deze nacht vaak niet geldig zijn, omdat de boten ook langs het duikgebied gaan.

Duiken
In de Vinkeveense Plassen bij zandeiland 4 wortd veel gedoken. het zicht is er tussen de twee en tien meter en de maximale dipete in 52 meter. Uiteraard is een duikvergunning er wel verplicht! Allerlei soorten duikcursussen kunnen er worden gevolgd, maar men kan ook eerst een introductieduik maken. De duikvereniging die gevestigd is aan de Vinkeveense Plassen is bovendien een officieel PADI-duikcentrum.

- Recreatie Vinkeveense Plassen

[bewerk] Fietsverhuur

Er zijn diverse plaatsen in de gemeente waar men fietsen kan huren. het is dus niet noodzakelijk om de foets vanaf huis mee te nemen als u tijdens de vakantie een fietstocht wilt maken!

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Ronde Venen De Ronde venen; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen