De Spiegel, Theater in Zwolle

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

De Spiegel is een theater. Het werd geopend op 30 september 2006 door koningin Beatrix. Het is één der twee theaters. De andere is het theater Odeon, welke valt onder de overkoepelende organisatie Odeon, De Spiegel.

Het theater heeft als enigste theater in Nederland een beweegbaar plafond. Dit is goed voor de akoestiek. Het theater heeft als basis 850 plaatsen. Als het plafond echter in zijn hoogste stand is gezet, zijn dit er 1.000. Het zaalvolume is dan verdubbeld. Dit is handig bij bijvoorbeeld concerten.

Bij toneelstukken wordt het plafond juist in zijn laagste stand gezet, opdat stemmen niet verdwalen in de grote ruimte. Het theater bestaat uit een zaal en twee balkons. Een derde balkon is mogelijk als het plafond verhoogt wordt. De hoefijzervorm van het theater zorgt voor goed contact tussen podium en publiek.

Er zijn plannen om een loopbrug met twee verdiepingen over het water en een stuk weg te maken die het terrein waar de Spiegel zich op bevind met het winkelcentrum Diezerpoort te verbinden, om zo van de parkeergelegenheid aldaar gebruik te kunnen maken.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel De Spiegel, Theater; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen