De Wallen

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

De wallen, of de walletjes zijn een aantal straten in Amsterdam waar prostitutie wordt bedreven. Het is een wereldwijd beroemde buurt, in het Engels aangeduid met Red Light District, vanwege de rode lampjes die traditioneel voor de kamertjes van de prostituees branden. Zie ook Amsterdamse rosse buurt.

De naam wallen refereert aan de burgwallen in het oude centrum van Amsterdam die worden omgeven door de grachtengordel. Dit zijn de Oudezijds Voorburgwal, de Oudezijds Achterburgwal, de Nieuwezijds Voorburgwal en de vroegere Nieuwezijds Achterburgwal (de huidige Spuistraat). De oude zijde ligt ten oosten van het Damrak, de nieuwe zijde ten westen. Deze burgwallen waren in het middeleeuwse Amsterdam oorspronkelijk een aarden wal, voorzien van een houten pallissade ter afscherming. De "wallen" zoals hier bedoeld bevinden zich aan de Oudezijde.

Het is een gebied van circa 250 x 250 meter, dat wordt begrensd door de Lange/Korte Niezel in het noorden, de Zeedijk/Nieuwmarkt in het oosten, de Koestraat/St. Jansstraat in het zuiden en de Warmoesstraat in het westen. Prostitutie vindt binnen dit gebied plaats in de volgende straten: Barndesteeg, Bethlehemsteeg, Bloedstraat, Boomsteeg, Dollebegijnensteeg, Enge Kerksteeg, Goldbergersteeg, Gordijnensteeg, Molensteeg, Monnikenstraat, Oudekerksplein, Oudekennissteeg, Oudezijds Achterburgwal, Oudezijds Voorburgwal, Sint Annendwarsstraat, Sint Annenstraat, Stoofsteeg en Trompettersteeg.

Sinds 2006 is er één keer per jaar een open dag op de Wallen en bij de open dag van 31 maart 2007 stonden er voor het eerst mannelijke prostituees achter de ramen, om tegen betaling seks te hebben met vrouwen. Op die dag is ook een bronzen standbeeld van kunstenares Els Rijerse onthuld als eerbetoon aan prostituees. De initiatiefneemster was Mariska Majoor, een ex-prostituee en tegenwoordig werkzaam voor het Prostitutie Informatie Centrum in Amsterdam.

In november 2006 besloot de gemeente Amsterdam, dat onder anderen bordeeleigenaar Charles Geerts 18 sekspanden met in totaal 51 ramen moest sluiten. Daarop stapten de seksbedrijven naar de rechter om sluiting te voorkomen. In januari 2007 besloot de Amsterdamse rechter, dat de 33 seksbedrijven waarvan de vergunning was ingetrokken of geweigerd, nog een tijdje open mochten blijven. De vergunningen waren door de gemeente geweigerd of ingetrokken op grond van de wet Bibob (bevordering integriteitbeoordelingen door het openbaar bestuur), die in 2003 werd ingevoerd. Deze wet kan worden gebruikt door een gemeente om criminele activiteiten tegen te gaan.

[bewerk] Horeca

De volgende beroemde horeca is op de wallen aanwezig:

  • Bananenbar
  • Casa Rosso


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel De Wallen; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/De_Wallen"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen