Delfzijl

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Delfzijl is een gemeente in noord Nederland, in de provincie Groningen. De gemeente beslaat een oppervlakte van 138,34 km² (waarvan 4,72 km² water). De stad telde in 2005 17.080 inwoners.

[bewerk] Industriële ontwikkeling

In de tweede helft van de twintigste eeuw werd de Eemsmondregio waar Delfzijl in ligt door de Nederlandse Overheid verkozen tot ontwikkelingspool voor de economische ontwikkeling en ontsluiting van Noord-Nederland. Eén van de belangrijkste gevolgen was de in 1968 gestarte aanleg van een diepzeehaven in Delfzijl. Hiervoor moesten verschillende dorpen wijken waaronder de dorpjes Heveskes en Oterdum. Het kerkje van Heveskes staat nu midden in het industriegebied, op de zeedijk waar vroeger Oterdum lag is het oude kerkhof gereconstrueerd. Midden op dit kerkhof staat nu een kunstwerk van M. Meesters bestaande uit een hand met die in de handpalm het kerkje van Oterdum draagt. Door de aanleg van de Hoogelandsterweg (de weg naar o.a. de Eemshaven) moest ten noorden van Delfzijl het gehucht Ladysmith wijken.

Toen de haven in 1973 klaar was, was ook de economische crisis daar en bleek de industriële expansie achter te blijven. Dit heeft tot gevolg dat een belangrijk deel van het beoogde industriegebied in Delfzijl vandaag de dag nog braak ligt.

Desondanks is Delfzijl de op 5 na grootste havenstad in Nederland. In Delfzijl zijn veel fabrieken gevestigd, waaronder Aluminium Delfzijl (ALDEL) en AKZO.

[bewerk] Bezienswaardigheden

  • Naast het Damsterdiep staat een standbeeld van Maigret
  • Het Aquarium, een klein museum, gelegen naast de dijk. In het museum staat een bunker uit de Tweede Wereldoorlog.
  • De korenmolen Adam op het Molenbergplein in het centrum van Delfzijl.

[bewerk] Sport en recreatie

Door deze plaats loopt de Europese wandelroute E9, ter plaatse ook North Sea Trail of Wad- en Wierdenpad geheten. De E9 loopt langs de kust van Portugal naar de Baltische staten.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Delfzijl; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Delfzijl"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen