Den Helder

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Den Helder is de noordelijkste gemeente op het vasteland van de Nederlandse provincie Noord-Holland. De regio waar Den Helder in ligt noemt men de Kop van Noord-Holland of Noordkop. De gemeente telt per 1 mei 2007 58.036 inwoners op een oppervlakte van 178,83 km², waarvan 133,42 km² water. In de stad zelf wonen ongeveer 45.000 mensen.

Inhoud

[bewerk] Algemeen

Den Helder is bekend als de thuisbasis van de Koninklijke Marine, die een belangrijke werkgever voor de stad en de omgeving is. De meeste marine-activiteiten zijn dan ook in of nabij de stad geconcentreerd: de meeste schepen hebben er hun thuishaven, daarnaast is er een (onderhouds-) werf, zijn er diverse werkplaatsen en opleidingen (o.a. het Koninklijk Instituut voor de Marine (K.I.M.) en zijn nabij de stad nog een marine-vliegveld (De Kooy) en een marinierskazerne (de Joost Dourleinkazerne op Texel).

Op 22 januari 2005 brak er brand uit in het monumentale voormalige stadhuis van Den Helder aan de Kerkgracht. Inmiddels is het pand weer in de oude stijl gerestaureerd. Het pand is gebouwd in 1851 in art deco stijl. In de jaren '20 is er ook nog een weeshuis in gevestigd geweest.

De vuurtoren van Den Helder heet de Lange Jaap en staat bij Huisduinen. Deze vuurtoren is de langste gietijzeren vuurtoren van Europa (63,45m). De 16-zijdige toren is gebouwd in 1877. Het licht kon op 1 april 1878 ontstoken worden.

[bewerk] Stadsvernieuwing

[bewerk] Centrum

Het Stadshart van Den Helder krijgt de komende jaren een compleet ander gezicht. Er komen nieuwe, eigentijdse horecavoorzieningen, woningen en kantoren. Bovendien staan een nieuw Stadhuis en een nieuwe centrale bibliotheek op de planning. Een netwerk van straten en pleintjes zorgt voor aantrekkelijke wandelroutes. Op die manier ontstaat een veelzijdig en levendig stadscentrum met aantrekkingskracht voor de gehele regio. Een belangrijk onderdeel van het vernieuwde centrum is de oude rijkswerf Willemsoord. De gemeente wil hier meer horeca en winkels realiseren. Sinds een aantal jaar zit er al een grote bioscoop en een entertainmenthal op Willemsoord. Verder is het doel om Den Helder meer als havenstad te benadrukken. Er wordt dus veel gebruik gemaakt van thema's als "zee", "water", "haven" en "schepen". Men verwacht in 2020 helemaal klaar te zijn met het centrum.

[bewerk] Nieuw Den Helder Centrum

Tot ca. het jaar 2000 was het gebied in en rondom de Falgabuurt in Nieuw-Den Helder een achterstandsgebied. De buurt had te maken met drugsoverlast, werkloosheid, verloedering en criminaliteit. De overlast van de aldaar gevestigde Antillianen liep dermate uit de hand, dat de gemeente eind jaren '90 besloot dat het zo niet langer kon. Er werd begonnen met de sloop van veel verpauperde flats. Inmiddels is de vernieuwing van de wijk volop aan de gang. Veel flats zijn gesloopt en al deels weer vervangen door nieuwbouw. Een aantal flats zullen de komende jaren nog gesloopt gaan worden en vervangen worden door eengezinswoningen. De stedelijke vernieuwing van Nieuw Den Helder zet in op een gevarieerd woningaanbod, met aantrekkelijke winkels en wijkvoorzieningen. Plus meer aandacht voor kleine bedrijven in de wijk. Er worden nieuwe winkels gebouwd en bestaande winkels worden verplaatst naar het Duinparkplan, een nieuwe wijk met "Duinwoningen". Na de zomer van 2007 start de gemeente met het aanleggen van een nieuwe speeltuin. Het resultaat is een aantrekkelijke wijk om in te wonen.

[bewerk] Stelling Den Helder

De Stelling van Den Helder is Nederlands oudste militaire verdedigingslinie. De aanleg van het eerste fort van de Stelling van Amsterdam startte pas in 1880, zo’n 65 jaar na de voltooiing van het belangrijkste deel van het verdedigingscomplex in de Kop van Noord-Holland. In tegenstelling tot haar Amsterdamse evenbeeld heeft de Helderse linie bovendien daadwerkelijk een militair gebruik gekend. Echter, de laatste decennia is weinig gedaan om de Stelling van Den Helder te behouden. De gemeente heeft besloten om de Stelling weer zichtbaar te maken. De diverse forten langs de stelling zullen worden opgeknapt. De Liniedijk wordt weer meer zichtbaar gemaakt en moet een mooie wandelroute worden en bovendien diverse recreatiemogelijkheden gaan bieden.

[bewerk] Bezienswaardigheden

Musea en andere bezienswaardigheden in Den Helder zijn:

  • Fort Kijkduin, in 1811 in opdracht van Keizer Napoleon gebouwd.
  • Marinemuseum
  • Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers
  • Käthe Kruse Poppen- en speelgoedmuseum
  • Cape Holland Willemsoord
  • Nationale Vlootdagen van de Koninklijke Marine

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Den Helder; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen