Denemarken

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Denemarken, officieel het Koninkrijk Denemarken, is een land en koninkrijk in Scandinavië, in het noorden van Europa. Het is het meest zuidelijk gelegen land van de Noordse landen en ligt ten zuiden van Noorwegen en ten zuidwesten van Zweden, waarmee het door een brug verbonden is. Ten zuiden van de enige landgrens die het land rijk is, ligt Duitsland. Het land grenst daarnaast aan de Oostzee en Noordzee. De hoofdstad is Kopenhagen.

Denemarken heeft een totale oppervlakte van 43.094 km², iets groter dan Nederland en bijna anderhalf keer zo groot als België, en bestaat hoofdzakelijk uit een groot deel van het schiereiland Jutland en de drie grote eilanden Funen, Seeland, en Lolland, die samen met tal van kleinere eilanden de Deense archipel vormen. Van de ca. 5 miljoen (2009) inwoners leeft het grootste deel in stedelijke gebieden. De bevolkingsdichtheid bedraagt 127,6/km² (2009).

Denemarken is een parlementaire constitutionele monarchie; het staatshoofd is Margaretha II. Ook Groenland behoort tot het Deense koninkrijk, evenals de Faeröer-eilanden. Tot 1944 behoorde ook IJsland tot het koninkrijk Denemarken. Denemarken is lid van de Europese Unie, maar niet van de eurozone; de munteenheid is de Deense kroon. Het land is internationaal gezien ook lid van onder andere de VN, de NAVO, de OESO en de WTO.

Lijst van grote steden

Inhoud

[bewerk] Bezienswaardigheden

 • Dyrehavsbakken, het oudste attractiepark ter wereld, geopend in 1583
 • Amalienborg, het koninklijk paleis te Kopenhagen, gebouwd vanaf 1750
 • Legoland in Billund, het oudste park van Lego, geopend in 1968
 • Christiania, anarchistische enclave nabij de haven van Kopenhagen sinds 1970, met circa 1000 inwoners en 750000 bezoekers per jaar
 • Het standbeeld van de Kleine Zeemeermin in Kopenhagen

Op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan:

 • Grafheuvels, runenstenen en kerk van Jelling sinds 1994
 • Kathedraal van Roskilde sinds 1995
 • Kasteel Kronborg sinds 2000
 • IJsfjord van Ilulissat op Groenland, natuurmonument sinds 2004

[bewerk] Klimaat

Denemarken heeft een gematigd zeeklimaat. In februari schommelt de temperatuur rond de 0°C. Gemiddeld valt er 600 mm neerslag per jaar.

De droogste periode valt tussen eind april en begin juni. Als de wind 's winters uit het oosten waait, kan het zeer koud worden, tot -31°C. 's Zomers kan de temperatuur door diezelfde oostenwind oplopen tot meer dan 35°C.

De wind uit de Noord-Atlantische Oceaan (een warme oceaanstroom) verzekert gewoonlijk een vrij mild klimaat, maar soms raakt de Oostzee met ijs bedekt waardoor warmere wateren worden afgesneden en de winter streng is.

[bewerk] Kerncijfers

Alle kerncijfers zijn exclusief de Faeröer en Groenland

 • lengte landgrenzen: 67 km (met Duitsland)
 • kustlijn: 7314 km
 • langste rivier: Gudenåen, 158 km
 • hoogste punt: Møllehøj bij Skanderborg 170,86 meter
 • munteenheid: Deense kroon (DKK) = 100 øre
 • nationale feestdag: 5 juni (Dag van de Grondwet)
 • volkslied: Der er et yndigt land ("Er is een lieflijk land")

Het grootste deel van Denemarken wordt gevormd door het schiereiland Jutland (Jylland). De hoofdstad ligt op het grootste van de Deense eilanden, Seeland (Sjælland), dat door een smalle zeestraat, de Sont, van Zweden gescheiden is. Kopenhagen is met het Zweedse Malmö verbonden met de Sontbrug en -tunnel. Ook de eilanden Funen (Fyn) (per brug, spoorbrug en tunnel verbonden met Jutland en Seeland), Lolland, Falster, Langeland en het in de Oostzee gelegen Bornholm behoren tot Denemarken. Er zijn plannen om Lolland door middel van een brug met Duitsland te verbinden.

De enige landgrens van Denemarken is de grens met Duitsland in het zuiden. Ten westen ligt de Noordzee, ten noorden het Skagerrak en ten oosten liggen het Kattegat en de Oostzee. Het verst verwijderd van de kust is men in het midden van Jutland, op 52 km afstand

[bewerk] Land en mensen

Denemarken is het zuidelijkste Scandinavische land. Denemarken omvat het grootste deel van het schiereiland Jutland en ongeveer 405 eilanden, waarvan Seeland, Funen, Lolland, Falster, Langeland, Als, Møn, Bornholm en Amager de belangrijkste zijn. Als deel van de Europese vlakte bestaat het land bijna volledig uit laagland. Meer dan 65% is gecultiveerd.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Denemarken; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen