Diemen

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Diemen is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland.

Inhoud

[bewerk] Algemeen

Binnen de gemeentegrenzen liggen geen andere kernen. Aan de noordzijde van de gemeente ligt het IJsselmeer. Verder grenst Diemen aan de gemeentes Amsterdam, Ouder-Amstel (dorp Duivendrecht) en Muiden. Diemen maakt deel uit van de plusregio Stadsregio Amsterdam. De gemeente telt in totaal (per 1 juni 2007, bron: CBS) 23.796 inwoners en heeft een oppervlakte van 14,32 km² (waarvan 2,49 km² water).

[bewerk] Indeling

Diemen wordt doorsneden door het Amsterdam-Rijnkanaal en de Diem. De Diem bestaat uit twee delen, wat ook de naam van Diemen verklaart. Diemen bestaat uit vier delen: Diemen-Noord, Diemen-Centrum, Diemen-Zuid en het buitengebied. Het bewoonde deel van Diemen ligt vrijwel volledig ten zuiden van het Amsterdam-Rijnkanaal en ten westen van de Diem. Ten oosten van de Diem ligt Overdiemen, aan beide kanten van het kanaal.

[bewerk] Natuur

Ook heeft Diemen natuurgebieden. Zij vormen de overgang van landelijk naar stedelijk gebied. Noemenswaardig zijn het Diemerbos, het Penbos, Park Spoorzicht en de Diemer Vijfhoek. Het Diemerbos is een jong bos dat in fasen is aangelegd in de periode 1992-1996. Een onderdeel daarvan is het Telegraafbos, geschonken door de gelijknamige krant. Park Spoorzicht is een natuurpark in het centrum van Diemen. De Diemer Vijfhoek is beschermd natuurgebied en daar bevindt zich het fort Diemerdam dat deel uitmaakt van de Stelling van Amsterdam.

[bewerk] Monumenten

De gemeente Diemen beschikt over elf Rijksmonumenten en een provinciaal monument.

[bewerk] Rijksmonumenten

 • De Hoop, voormalige schuilkerk, Hartveldseweg 23.
 • St. Petrus Banden, RK kerk met pastorie aan de Hartveldseweg 24/25.
 • Joodse begraafplaats, Nederlands-Israëlitische begraafplaats, Ouddiemerlaan 146.
 • Voormalig Veerhuis, Ouddiemerlaan 553 (hoek Kanaaldijk).
 • Grenspaal, Ouddiemerlaan 553.
 • Uitwaterringssluis tussen de Tweede Diem en het Amsterdams Rijnkanaal.
 • Transformatorzuil, ook wel peperbus genoemd aan de Kanaaldijk te hoogte van de Overdiemerweg.
 • Jacht en Vislust, Dwarshuisboerderij, Overdiemerweg 13.
 • De Blokhut, benzinestation, Muiderstraatweg 59.
 • Vensermolen, Venserkade 12.
 • Stammermolen, Stammerdijk 27.

[bewerk] Provinciale monumenten

Diemerdam, een fort dat onderdeel is van de Stelling van Amsterdam met De kringenwetboerderij De Zeehoeve.

[bewerk] Diemer Festijn

Het Diemer Festijn is een jaarlijks terugkerend meerdaags festival in het centrum van Diemen. Er is een kermis en staat een feesttent waar optredens zijn van Nederlandse artiesten. In 2005 traden Koos Alberts, Gerard Joling en Lange Frans en Baas B hier op. In 2006 waren Wolter Kroes en Peter Beense de bekendste artiesten. In 2007 treden Guus Meeuwis en Jan Smit op.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Diemen; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Diemen"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen