Dieren

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Dieren is een Nederlandse plaats in de gemeente Rheden (provincie Gelderland) die ligt aan de spoorlijn Arnhem-Zutphen en de snelweg A348. Ook komt het zuidelijke stuk van het Apeldoorns kanaal er op de IJssel uit. Het heeft 15.283 inwoners (1 januari 2003).

In Dieren stond een uit de middeleeuwen daterend jachtslot Hof te Dieren. Dit slot was in de 17e en 18e eeuw eigendom van de Oranje's, die er veelvuldig verbleven voor de jacht in de grote met een schutting afgezette wildbaan. Tijdens de Franse bezetting is het gebouw door feestende Franse soldaten afgebrand. Begin 19e eeuw is er een kleiner gebouw voor in de plaats gekomen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitse bezetters dit gebouw net voor de bevrijding moedwillig in brand gezet. De ruïne is midden jaren zestig afgebroken. Het nog altijd bestaande park en de bijbehorende kwekerij zijn beperkt te bezichtigen. Dit domein Hof te Dieren geldt als de grootste ommuurde wijngaard van Nederland met 14 soorten druiven en vele bekroonde biologische wijnen.

Dieren ligt aan de rand van het Nationaal Park Veluwezoom en biedt de mogelijkheid tot het maken van urenlange wandelingen. Hollandse prinsen hadden hier hun jachtdomeinen, nu nog herkenbaar aan de lange lanen, waardoor het jachtgezelschap snel op de bestemming kon komen. Een markant punt is de Carolinaberg met haar 14 weggetjes.

In Dieren bevinden zich de Spelerij en de Uitvinderij, een populaire bestemming voor schoolreisjes. Op station Dieren begint het traject van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij (VSM) welke via Eerbeek en Beekbergen eindigt in Apeldoorn.

Leuk Familiedagje in Gelderland?

[bewerk] Evenementen

  • In Dieren wordt jaarlijks het Open Nederlands Kampioenschap schaken gehouden.
  • Jaarlijks wordt vanuit Dieren de Vale Ouwe fietstocht georganiseerd.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Dieren; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Dieren"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen