Dierenpark Emmen

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Het Dierenpark Emmen (voorheen Noorder Dierenpark) in Emmen in de provincie Drenthe is de enige dierentuin van formaat in het noorden van Nederland. Het is in de loop der jaren uitgegroeid tot één van de belangrijkste attracties in dit deel van Nederland. Als specialiteit geldt het houden van kuddes op relatief grote oppervlakten.

[bewerk] Geschiedenis

In 1935, op Hemelvaartsdag, is de dierentuin opgericht door Willem Oosting (1906 - 1983) die eigenaar en directeur was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bood het dierenpark een ideale schuilplaats voor onderduikers. Eind jaren '60 was de dierentuin in een crisis gekomen door de dalende bezoekersaantallen en werd de de gemeente Emmen voor de helft eigenaar. De oprichter Oosting stopte als directeur en werd in september 1970 opgevolgd door zijn dochter Aleid Rensen-Oosting en haar man Jaap Rensen. De dierentuin werd toen voor de helft eigendom van de gemeente Emmen en voor de andere helft van de familie Rensen.

Dat betekende een nieuwe start van deze dierentuin. Een belangrijke vernieuwing vormde de inrichting van de Savanne. Op een relatief groot terrein werden verschillende dieren van de Afrikaanse savanne, zoals zebra's, giraffen en struisvogels samengebracht. Een andere vernieuwing was de zogenaamde vlindertuin waar allerlei tropische vlinders gehouden werden.

Ook werd het Biochron geopend in 1985, een permanente tentoonstelling over de evolutie van het leven, een groot aquarium en een vlindertuin met vele soorten vlinders.

Sinds 1998 heeft de dierentuin een uitbreiding aan de rand van Emmen genaamd Es. Dit omdat er bij de oude locatie (13 hectare) geen ruimte is voor uitbreiding. De beide delen van het park zijn verbonden door een grote loopbrug: Traverse over de Hondsrugweg. Als eerste zijn de Humboldtpinguïns hier naartoe verhuisd. Deze bewonen hier nu een zeer groot verblijf waar de bezoekers doorheen kunnen wandelen. Verder zijn hier nog Wallanganda, guanaco's en poedoe's te vinden. Dit gebied beslaat 6 hectare, inclusief een nieuw parkeerterrein. De mogelijkheid is er hier nog om uit te breiden tot een totale grote van 40 hectare.

Dit jaar is er in het oude gedeelte een nieuw prairiehondjesverblijf en raven en baarduilenvolière gebouwd en inmiddels is begonnen aan de ombouw van Wallanganda tot binnenspeeltuin. Dit resulteerde in 2007 tot de opening van Speelexpeditie Yucatán.


'Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Dierenpark Emmmen; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen