Dominicaanse Republiek

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

De Dominicaanse Republiek is een land in het Caribisch gebied. Ten westen grenst het aan Haïti, dat samen met de Dominicaanse Republiek het eiland Hispaniola vormt. Oostelijk van de Dominicaanse Republiek ligt het eiland Puerto Rico. De hoofdstad van de Dominicaanse Republiek is Santo Domingo, gelegen in het zuiden van het eiland. Santo Domingo is een oude stad, met tegenwoordig meer dan 3 miljoen inwoners. De oude stad heeft bezienswaardigheden zoals de oudste universiteit van het Westelijk halfrond, de Faro Colon en de Alcazar Colon. De Dominicanen noemen hun land zélf Santo Domingo, naar hun hoofdstad.

In het noorden ligt de bekende stad Puerto Plata, een bekende toeristische bestemming. Net buiten deze stad ligt het park Playa Dorada waar vele luxe hotels liggen. Dorpen iets verder naar het oosten waar ook vele toeristen komen zijn Sosúa en Cabarete. In het oosten van de Dominicaanse Republiek is Punta Cana de belangrijkste trekpleister. Hier is echt sprake van purpose built resorts. Slechts een paar kleine dorpjes lagen in deze streek. In het zuiden, ten oosten van Santo Domingo liggen de badplaatsen Boca Chica en Juan Dolio.

In de Dominicaanse Republiek wordt het mineraal larimar, een groenblauwe variëteit van het mineraal pectoliet, gewonnen.

De Dominicaanse Republiek mag niet worden verward met het Caribische eiland Dominica.

[bewerk] Bevolking

De oorspronkelijke bewoners van de Dominicaanse Republiek zijn de Taíno-indianen. Deze indianen leefden toen op Puerto Rico en op het eiland Hispaniola. Later in 1492 kwam Columbus in Hispaniola. Hij nam de Spanjaarden met zich mee die ook in het land gingen wonen. Later arriveerden ook de Afrikaanse slaven, om op het land te werken. In de loop van de geschiedenis kwamen huwelijken tussen Spanjaarden, Afrikanen en de Taíno's voor.

Volgens de World Factbook is 73 procent van de Dominicanen een mengeling van mensen met Afrikaanse, Europese en Indiaanse voorouders. Onder deze groep van mensen met een gemengde afkomst bevinden zich onder andere Mestiezen, Mulatten en Zambo's. Rond de 16% van de Dominicanen zijn van blanke Europese, vooral Spaanse afkomst en 11% van zwarte Afrikaanse afkomst. Andere groepen in de Dominicaanse Republiek zijn Haïtianen, Duitsers, Italianen, Joden, Fransen en blanke Amerikanen. Daarnaast is er klein percentage Oost-Aziaten, zo'n 30000 Jamaicanen*, vooral Chinezen, Japanners en mensen uit het Midden-Oosten. De inheemse Taíno hebben zich cultureel vermengd en worden gezien als een integraal deel van de bevolking. 95 procent is Rooms-katholiek


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Dominicaanse Republiek; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen