Doornroosje (Poppodium Nijmegen)

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Doornroosje is een poppodium in Nijmegen, in de Nederlandse provincie Gelderland.

Inhoud

[bewerk] Geschiedenis

Doornroosje werd als Kreatief Aktiviteiten Sentrum in 1970 opgericht en was destijds een plek voor hippies. Het werd bekend als een van de eerste plekken in Nederland waar hash en wiet te verkrijgen waren. Er werden vele bandjes geprogrammeerd, vaak voordat ze (inter)nationaal doorbraken. Onder meer Pixies, Joy Division, Nick Cave, The Jam, Red Hot Chili Peppers, Faith No More, Doe Maar, Smashing Pumpkins, Sonic Youth, Green Day, Beck, dEUS, The Fall, Radiohead en Editors hebben ooit op het podium gestaan.

Vanaf eind jaren 80 werd er in toenemende mate dance geprogrammeerd. Onder meer Daft Punk, Speedy J, DJ Tiësto, Jeff Mills, Dave Clarke en Acid Junkies stonden op de planken van Doornroosje.

Doornroosje toonde lef door als eerste poppodium een online kaartverkoopsysteem in eigen beheer te realiseren. Dit alternatief voor telefonische reserveringen of externe services als TicketService bleek een succes en kreeg spoedig navolging.

Naast de podiumfunctie heeft Doornroosje oefenruimtes voor bandjes.

[bewerk] Doornroosje nu

Op dit moment is Doornroosje een poppodium voor vooral alternatieve muziek soorten. Bijvoorbeeld pop, rock, metal, singer songwriter, hip-hop, punk, minimal, progressive, techno, en electro.

[bewerk] Doornroosje dance

Doornroosje staat ook bekend om zijn dance avonden. Vooral voor de muzieksoort techno met subgenres als: minimal, deep techno, techhouse, progressive en house, is "Doornroosje" een welbekend begrip. Mensen komen dan ook van ver buiten Nijmegen om welbekende artiesten binnen de technowereld te zien optreden.

[bewerk] Nieuwbouw

Al sinds 1990 is er sprake van nieuwbouw: het gebouw aan de Groenewoudseweg 322 is verouderd en kan de grote ambities die het podium heeft maar moeilijk aan. Sinds 2005 is er een concreet plan om te verhuizen naar het oude gebouw van TPG Post naast het Centraal Station. Het budget ligt rond de € tien miljoen. De capaciteit van de grote zaal zal 1100 mensen zijn (600 voor dancefeesten) en 400 voor de kleine zaal (300 voor dancefeesten). Het gebouw zal worden aangepast door Sjoerd Soeters, die al veel nieuwbouwprojecten in Nijmegen heeft gedaan zoals de Marikenstraat en het aangrenzende Mariënburgplein en ook de nieuwbouw gaat doen van Plein 44.

[bewerk] Beste nachttempel

In 2006 werd Doornroosje door de lezers van Nieuwe Revu verkozen tot de beste 'nachttempel' van Nederland. Doornroosje won hiermee € 15.000 om een feest te organiseren. De voornaamste reden voor de uitverkiezing was de 'progressieve programmering en zeer eigen gemêleerde ambiance'. Daarnaast verdienden medewerkers Toine Tax (directeur), Robert Meijerink (programmeur concerten) en Darko Esser (programmeur dance) de titel 'directeur' en 'programmeurs van het jaar'. In 2007 werd Doornroosje tweede bij deze verkiezing. Het verschil met de eerste plaatst was slechts een paar dozijn stemmen.

[bewerk] Doornroosje op locatie

In samenwerking met de Nijmeegse organisaties 'Lux' en 'De-Affaire' organiseert Doornroosje concerten op locatie. De concerten vinden respectievelijk plaats op locatie in de Theaterzaal van Lux en tijdens festival De-Affaire in het Valkhof- en Waalpark tijdens de Vierdaagse Feesten. Acts die de afgelopen jaren op locatie in Lux zijn georganiseerd zijn Dayna Kurtz, My Brightest Diamond, Antony & The Johnsons, Oi Va Voi, Balkan Beat Box, The Gathering en Tom McRae. Op De-Affaire stonden de afgelopen jaren acts als Jamie Lidell, Godspeed, Zita Swoon, Vive La fete, Antibalas Afrobeat Orchestra, The Rapture, The Bees, No Means No en C-Mon & Kypski.


'Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Doornroosje; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen