Dordrecht

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
ligging van Dordrecht
ligging van Dordrecht

Dordrecht is met zijn 118.613 (1 januari 2007, bron: CBS) de vierde stad van de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De stad ligt op de plaats waar de Merwede zich splitst in de Noord en de Oude Maas. De bewoners van Dordrecht noemen hun stad veelal Dordt. Sinds 1 juli 1970 omvat de gemeente Dordrecht het totale Eiland van Dordrecht dat omringd wordt door brede waterwegen: Oude Maas, Beneden Merwede, Nieuwe-Merwede, Hollands Diep en Dordtse Kil.

Inhoud

[bewerk] Tips

 • Klikt u hier voor diverse groepsuitjes in de buurt van Dordrecht in de provincie Zuid-Holland
 • Klikt u hier voor leuke arrangementen in de regio IJsselmonde
 • Bent u op zoek naar een weekendje weg in en rondom Dordrecht?
 • Wilt u als bedrijf een bijeenkomst organiseren in het prachtige Dordrecht ? Kijk op vergaderen in dordrecht
 • Leuke activiteiten voor groepen in dordrecht vind u ook op Best of Dordrecht , alleen de leukste uitjes

[bewerk] Bezienswaardigheden

Belangrijke bezienswaardigheden in Dordrecht zijn in de eerste plaats de rivierkade bij de Groothoofdspoort, verder de Grote Kerk met zijn markante, onvoltooide toren en - ongebruikelijk in Holland - zijn stenen overwelving. Ook de binnenhavens en grachten, waarvan er één wordt overkluisd door het stadhuis en het Scheffersplein, vormen een bezienswaardigheid. Langs de grachten en oude havens staan indrukwekkende koopmanshuizen. Het Hof is een oud Augustijner klooster met een interessante geschiedenis. In Het Hof vond bijvoorbeeld in 1572 de Eerste Vrije Statenvergadering plaats.

Het in de twintigste eeuw geschapen Statenplein is tegenwoordig het commerciële middelpunt van de stad. Op het nabijgelegen Scheffersplein staat een standbeeld van de Dordtse schilder Ary Scheffer en op de Visbrug een standbeeld van de gebroeders Johan en Cornelis de Witt. Op de Noordendijk vinden we de laatst overgebleven molen in Dordrecht: Molen Kijck over den Dijck. Dordrecht kent ook nog enkele hofjes: o.a. de Lenghenhof (gesticht: 1755), de Regentenhof (?) de Arend Maartenshof (1625), de Van Slingelandthof (1542), en de Clara- en Mariahof (1881).

In Dordrecht bevinden zich de volgende musea:

 • Dordrechts Museum, in de volksmond: het schilderijenmuseum
 • Museum van Gijn, Winnaar Museumprijs 2004 - 2005
 • Landschapskundig Museum
 • Lips Slotenmuseum
 • Museum 1940 - 1945, ook wel het Verzetsmuseum genoemd
 • Naaimachinemuseum Dordrecht
 • Ten oosten van de stad ligt de Sliedrechtse Biesbosch, ten zuiden de Dordtse Biesbosch. Deze nog steeds op het Eiland van Dordrecht gelegen gebieden vormen samen de Hollandse Biesbosch, één natuur- en recreatiegebied. Via het pontje tussen de Kop van het Land en Werkendam is de rest van het Nationaal Park De Biesbosch toegankelijk. In de Hollandse Biesbosch is het Biesboschcentrum Dordrecht van Natuur- en Recreatieschap De Hollandse Biesbosch.

[bewerk] Cultuur

Op het gebied van cultuur heeft Dordrecht een rijke geschiedenis en veel te bieden.

Zo werd in 1774 het Dordtse Teekengenootschap Pictura opgericht. Dit genootschap is een voortzetting van het 'Gilde van Sint Lucas op der vijf Neringen' die in 1736 door kunstschilder Aart Schouman was opgericht. Hierin waren in de Middeleeuwen alle schilders uit de stad verenigd. Pictura is reeds jaren gevestigd in een prachtig oud pand aan de Voorstraat en is tegenwoordig een eigentijdse kunstinstelling met leden uit zowel Dordrecht en de regio als van daarbuiten.

De Munt van Holland in 1749Even voorbij Pictura geeft de Muntpoort toegang tot de voormalige Munt van Holland, hier is behalve de Toonkunstmuziekschool ook La Flamboyante gevestigd, de oudste van de twee loges voor Vrijmetselarij in Dordrecht. La Flamboyante is in 1811 opgericht. Veel jonger is Loge 'De Schakel' die pas in 1968 het levenslicht zag.

Koninklijke Rederykerskamer Inter Amicos is het oudste Dordtse amateurtoneelgezelschap. Deze vereniging werd opgericht in 1896 en kreeg in 1947 het predicaat "Koninklijke". Inter Amicos beschikt over een eigen theater waar gerepeteerd wordt en waar ook voorstellingen plaatsvinden.

Er is ook een Centrum Beeldende Kunst.

[bewerk] Evenementen, festivals en uitgaan in Dordrecht

Dordrecht kent en kende de volgende evenementen:

 • Dordt in Stoom: het grootste stoomevenement van Europa en trekt ongeveer een kwart miljoen bezoekers. Dordt in Stoom wordt om de twee jaar georganiseerd in de historische havens van Dordrecht. In 2006 heeft dit groots opgezette evenement plaatsgevonden in het weekend van 19 tot en met 21 mei.
 • Boekenmarkt: de grootste boekenmarkt van Holland trekt jaarlijks op een zondag in juli een kleine honderdduizend bezoekers.
 • Kerstmarkt: in de binnenstad van Dordrecht gehouden evenement, dat is uitgegroeid tot de grootste kerstmarkt van Nederland en werd in december 2005 bezocht door rond de 300.000 bezoekers.
 • Wantijfestival: Vanaf 1995 organiseert Stichting Popprojecten in het 2e weekend van juni, in opdracht van de Gemeente Dordrecht, jaarlijks het Wantijfestival in het Wantijpark. Het festival bestaat uit 3 onderdelen: Wantijpop (zaterdag), Rainbowpark (zondag) en de Wantijfestival Clubnights (pre- & afterparty's).
 • Kunstrondje Dordt: elke maand op de eerste zondag. 48 Winkels in de historische binnenstad van Dordrecht met antiek, curiosa, boeken etc. zetten dan hun deuren gastvrij open.
 • Dwars Door Dordt-loop: jaarlijks gehouden in april, meestal één week voor de marathon van Rotterdam. In 2005 trok de 58e editie van Dwars Door Dordt ruim 1400 deelnemers om 10 kilometer hard te lopen door de Merwestad.
 • Boulevard of Dance: is inmiddels 6 x gehouden en vond in 2006 plaats op zaterdag 29 april: Koninginnedag. In 2005 trok dit festijn ruim 35.000 muziekliefhebbers naar de Spuiboulevard.
 • Cellofestival: werd in het hemelvaartsweekend van 2005 voor de 10e gehouden in het historische Hofkwartier van Dordrecht.
 • Zomerkermis: al jaren hoog genoteerd op de lijst van beste kermissen van Nederland.
 • Internationaal Poppentheaterfestival: eind juni 2006 vaart de fluisterboot door de historische binnenstad, is er een intieme huiskamerroute en zijn er weer talloze gratis straatoptredens te bewonderen van nationale en internationale poppenspelers, een poppenfestival voor groot en klein.
 • Dag van Mens en Dier: trekt jaarlijks eind juli een groot publiek naar het evenemententerrein aan de Baanhoekweg in de Hollandse Biesbosch. Keuringen van paarden en een non-stop showprogramma met vele dieren zijn een attractie voor jong en oud.
 • Vakantie Kinderfeesten: Al sinds het begin van de 20ste eeuw organiseert het V.K.F. in de zomermaanden talloze activiteiten voor de jeugd. In 2006 bestaan de activiteiten uit: een weekkamp, een dagkamp, Ratje Doe en vissen.
 • Dordt Monumenteel: wordt ieder jaar gehouden in hetzelfde weekeinde als Open Monumentendag. Dordt Monumenteel begint altijd al op vrijdagavond met groot vuurwerk en de Monumentennacht. Op zaterdag en zondag staan de monumenten centraal. Dit evenement trekt jaarlijks circa 100.000 bezoekers.
 • et-SKA-tera: een jaarlijks skafestival georganiseerd door Etcultera, dat zich kenmerkt door de nieuwe Ska-talenten en de lage entree prijs.
 • Wantijconcerten: iedere maandagavond in juli en augustus in het Wantijpark.
 • Sinterklaashuis: wordt vanaf eind november tot begin december bezocht door vele kinderen en hun ouders.
 • Kerstcircus Royal: slaat ieder jaar rond Kerst en Nieuwjaar z'n tenten op in Dordrecht. Dit circus wordt geleid door de Dordtse familie Teutenberg en wordt mede in stand gehouden door een grote groep vrijwilligers die hand en spandiensten verlenen. Ieder jaar weer weet de familie Teutenberg vele internationale artiesten aan te trekken om zo het Dordtse publiek een prachtige show voor te schotelen.

Bekende, maar opgeheven evenementen:

 • Hofmakerij: was een breed opgezette culturele manifestatie dat voornamelijk plaatsvond in en het rond 't Hof. De 10e editie van Hofmakerij kon in 2005 helaas vanwege geldgebrek niet plaatsvinden.
 • Havenfestival: werd eveneens om de 2 jaar georganiseerd en wel op de jaren dat er geen 'Dordt in Stoom' was.
 • History Live: was het grootste geschiedenis festival van Nederland. Twee dagen lang keerde de oudste stad van Holland terug naar de Middeleeuwen. Vanwege geldgebrek is het onzeker of dit festival zal terugkeren.
 • Belcanto Festival Dordrecht: was een groot opera-evenement dat jaarlijks in september georganiseerd werd en ook vele bezoekers van buiten Nederland aantrok. In 2005 besloot B&W van Dordrecht om dit opera spektakel niet langer financieel te steunen en viel het doek voor het Belcanto Festval in Dordrecht.
 • Schefferspop: een jaarlijks popfestival op het Scheffersplein, traditioneel gehouden op Hemelvaartsdag. Veelal treden er Dordtse en regionale bands op. In 2006 werd de 10e en laatste editie georganiseerd.

Dordrecht kent een rijke cultuur voor wat betreft bands, kunstenaars en andere artistiekelingen. Enkele namen van roemruchte bandjes uit het verleden zijn bijvoorbeeld The Zipps, The Desperates en The Dickson Brothers. Tegenwoordig kunnen bands o.a. oefenen, optreden en gecoacht worden in De Popcentrale, maar ook is er de mogelijkheid om op te treden in Bibelot, een poppodium in de voormalige Bonifatiuskerk.

In 2003 won Dordrecht de titel 'Evenementenstad van het Jaar'. Het jaar daarop won Dordrecht voor de tweede maal de titel "Beste Markt".

In Dordrecht bevindt zich ook Eventcenter Amigo's, hier vinden regelmatig themafeesten plaats. Daarnaast kun je in Dordrecht stappen in 't Dolhuys, gevestigd in het oude gekkenhuis aan de Dolhuysstraat. In de Pontonnier en de Kazerne waar vroeger de Pontonniers gelegerd waren aan de Houttuinen. Sinds maart 2007 is onder de V&D Area Sixzz geopend, dit is een club waar voornamelijk dance wordt gedraaid.

De horeca in Dordt concentreert zich momenteel rondom het Scheffersplein, hier zijn verschillende cafés en restaurants gevestigd die op het plein ook hun terrassen hebben. Verspreidt door het centrum vindt je op originele locaties nog meer cafés en restaurants zoals Kantje Boord aan de Boomstraat/Merwekade, Bacchus op het Blauwpoortsplein, Café Friends bovenin het Lindershuis en Loungecafé Nemo op de Vismarkt.

De meeste uitgaansinformatie is tegenwoordig te vinden via de Uitvlieger die in de meeste cafés en restaurants te vinden is en sinds kort ook op internet als www.uitvlieger.nl Op het internet is de info te vinden op VVV Dordrecht en Donderslag. De VVV Dordrecht levert info over tentoonstellingen en festiviteiten. Donderslag richt zich voornamelijk op het uitgaansleven in Dordrecht, op deze website is een uitgebreide uitgaansagenda te vinden en staan regelmatig foto's van bezoekers.

[bewerk] Avondje Uit

- theatervoorstellingen in dordrecht

[bewerk] Folklore

Inwoners van Dordrecht worden Schapekoppen genoemd, een benaming die waarschijnlijk gebaseerd is op een sage, die wellicht uit de Middeleeuwen stamt toen er nog tolmuren rond de stad stonden. In een poging om het tolgeld op vee te ontduiken, staken Dordtenaren een schaap in mensenkleren om het zo binnen de stadsmuren te kunnen smokkelen. Het bedrog kwam echter uit: net op het moment dat men met het schaap door de poort wilde begon het dier te blaten.

Langs de N3 (de Randweg), bij de afrit van de Merwedebrug tussen Dordrecht en Papendrecht (de Papendrechtse brug) op de De Staart, staat een monument dat hiernaar verwijst, voorstellende een man en zijn zoon, die een schaap verkleed als kind tussen zich in houden. In het logo van BVO FC Dordrecht staat de kop van een ram, de supporters van deze 'betaaldvoetbalclub' zingen bij wedstrijden: Wij zijn de Dordtse Schapekoppen. Verder is er een koekje met de naam Schapekop, een Dordtse specialiteit.

[bewerk] Fotogalerij


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Dordrecht; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Dordrecht"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen