Druten

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Druten is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Gelderland. De gemeente telt 18.111 inwoners (1 januari 2007, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 42,50 kmĀ².

[bewerk] Overige kernen

Afferden, Deest, Horssen en Puiflijk.

Het oude gemeentewapen van Druten, de groene band op een wit veld, is ontleend aan het wapen van de Heren van Druten*, die in de 14e en 15e eeuw een belangrijke rol speelden in de geschiedenis van de streek. In het familiearchief van Schenk van Nijdeggen, dat zich bevindt in het slot Haag, is een aantal zegels van die voormalige Heren van Druten bewaard gebleven. 'Van zilver beladen met een groenen dwarsbalk' in het wapen. In 1818 werden de dorpen Afferden, Deest en Puiflijk toegevoegd. In mei 1984 werd als laatste Horssen toegevoegd aan de gemeente. Ook dit zien we vanaf dat moment terug in het samengestelde wapen: 'Gedeeld: in zilver een dwarsbalk van sinopel, in sabel een aanziende leeuw van goud getongd en genageld van keel. Het schild gedekt door een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels.'

Het oude gemeentewapen van Druten: DRUTEN Provincie : Gelderland Toevoegingen : 1818 Afferden en Deest, Puiflijk, 1984 Horssen

I : 7 oktober 1818 " Van zilver beladen met een groenen dwarsbalk." II : 4 mei 1984 " Gedeeld : I in zilver een dwarsbalk van sinopel, II in sabel een aanziende leeuw van goud, getongd en genageld van keel. Het schild gedekt door een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels."

Oorsprong/verklaring : Het oude wapen is afgeleid van het wapen van het geslacht van de adellijke heren van Druten*, die het al in de middeleeuwen voerden. Na de vereniging met het dorp Horssen in 1984 werden de wapens van Druten en Horssen samengevoegd, waarbij de leeuw van Horssen werd aangepast aan de historische beschrijving.

De gemeente voert het wapen niet meer op briefpapier en andere bescheiden, maar gebruikt een modern logo.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Druten; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Druten"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen