Dubai

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Burj Al Arab
Burj Al Arab
Winkelcentrum
Winkelcentrum

Dubai is een stad in de Verenigde Arabische Emiraten en de hoofdstad van het gelijknamige emiraat.

De stad ligt aan de noordzijde van het grondgebied van het emiraat. De stad wordt doorsneden door een kreek, een smalle baai van de Perzische Golf. Vroeger lagen hier aparte steden, Deira in het noordoosten, en Dubai in het zuidwesten. Beide zijn inmiddels wijken van de stad Dubai. De Kreek werd rond 1950 uitgebaggerd en vergroot. De Kreek is nog steeds de haven voor stukgoed met houten schepen, die veelal varen op Iran. Daarnaast varen er toeristische schepen en watertaxi's (Abra's gemaamd).

De staduitbreidingen hebben veelal thema's gekregen. Bekende voorbeelden zijn The Old Town, Marina, Internetcity, Festival City, Business Bay en de palmeilanden.

[bewerk] Bouwprojecten

Schattingen geven aan dat de olie over vijftien jaar op is in Dubai. Dat is een van redenen waarom er zoveel reusachtige bouwprojecten gestart worden in Dubai. Zo zijn de bewoners niet alleen afhankelijk van olie, en hopen ze rijk te blijven als de olie op is.

Eilanden

Tegenwoordig wordt nog maar 5% van het geld in Dubai verdiend aan olie. De toeristenindustrie is een van de sectoren waar veel in geïnvesteerd wordt. Zo zijn en worden er verschillende kunstmatige palmeilanden aangelegd voor de kust. Het eiland Palm Jumeirah is gereed, de kern is voltooid en het wordt nu aan de buitenste ring volgebouwd. Een ander palmeiland, Palm Jebel Ali, is al voltooid, maar nog niet bebouwd. In een halve cirkel om dat eiland heen zal ooit het Dubai Waterfront worden gebouwd, bestaand uit tien hoofdsectoren, waaronder Madinat Al Arab, dat het nieuwe Central Business District moet worden. Dit project zal een aanzienlijk stuk land opleveren, zeven keer zo groot als Manhattan. Ook wordt de kustlijn van Dubai erdoor met 820 kilometer vergroot. Tenslotte is er het plan om een eiland bij het oude stadsdeel genaamd Palm Deira aan te leggen.

Een ander project, The World, dat ook voor de kust van Dubai wordt aangelegd, is een project van kunstmatige eilanden in de vorm van een wereld. Vijftien km ten zuiden van de oude stadskern Dubai ligt Jumeira Beach, een stuk strand waar projectontwikkelaars grote hotelresorts en luxueuze huisvestingsmogelijkheden creëren. Aan dit stuk strand ligt onder andere het 321 meter hoge Burj Al Arab, het duurste hotel ooit gebouwd (hoewel de bouwkosten nooit officieel bekend gemaakt zijn), met suites die tot 50.000 dollar per nacht kosten. Het hotel claimt een zeven-sterren status te hebben en is daarmee samen met het Emirates Palace Hotel in Abu Dhabi de enige ter wereld.

Hoogbouw

De hoogbouw concentreert zich vooral op twee plaatsen namelijk bij de Marina/Palmeneiland en rond Burj Khalifa/Business Bay.

De opmerkelijke skyline is verrijkt met de Burj Khalifa, een wolkenkrabber die uiteindelijk 828 meter is geworden en geopend is op 4 januari 2010. Plannen voor nog een reusachtige wolkenkrabber bij de Marina, de 1200 meter hoge Nakheel Tower, zijn vanwege financiële problemen bevroren.

Behalve de hoogste wolkenkrabber heeft Dubai ook de grootste golfbaan ter wereld, de grootste fontein, het grootste themapark, het grootste winkelcentrum Dubai Mall, de grootste overdekte skihal ter wereld in de woestijn en is Al Maktoum International Airport in aanbouw, dat als het klaar is het op vier na grootste vliegveld ter wereld zal zijn.

[bewerk] Handel

Dubai is sinds lang een belangrijke stad op de handelsroute naar het westen, onder meer voor de vrijhandel in goud. Tegenwoordig is Dubai zich in een snel tempo aan het ontwikkelen in de toeristenindustrie, financiële dienstverlening, ICT en het zijn van een schakel in de lucht- en vrachtverbindingen tussen Azië en Europa. Als onderdeel van de VAE heeft het veel profijt van de snelgroeiende toeristenindustrie.

De overheid heeft vrije zones opgezet waar onder andere grote internationale bedrijven zoals IBM, Marriot International en Microsoft zich hebben gevestigd.

[bewerk] Sport

  • Tennis: Elk jaar worden in Dubai de Dubai Tennis Championships gehouden voor zowel de heren als de dames. Voor de heren staat het toernooi op de ATP-kalender sinds 1993 en bij de dames sinds 2001.
  • Golf: In 1989 werd de eerste golfbaan in Dubai aangelegd, de Emirates Golf Club. Sindsdien wordt de Dubai Desert Classic van de Europese PGA Tour in Dubai gespeeld. Nu zijn er veel meer golfbanen, o.a.: Dubai Creek & Yacht Club, Nad Al Sheba Club, The Montgomerie, Al Badia Golf Resort, Majlis, The Desert, Arabian Ranches Golf Club, Four Seasons Golf Club en de Jebel Ali Golf Course. In 2007 werd de Jumeirah Golf geopend met vier 18-holes banen: Earth, Fire, Water and Wind. Op de Earth-baan is in 2009 de Dubai wereldkampioenschap gespeeld.
  • Skiën: In Dubai is de grootste skihal ter wereld, Ski Dubai.


Klik hier om terug te gaan

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Dubai(stad); het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Dubai"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen