Dublin

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Dublin is de hoofdstad van Ierland, en de hoofdstad van county Dublin in de provincie Leinster. De stad ligt aan de oostkust van het eiland, vrijwel halverwege, en wordt van oost naar west doorsneden door de rivier de Liffey. Dublin is gesticht door de Vikingen in ± 988 en is sindsdien een metropool geworden met meer dan 1 miljoen inwoners in het grootstedelijk gebied. De naam komt van 'Dubh Linn', hetgeen Oudiers is voor zwarte poel of zwart water, een verwijzing naar een nederzetting die volgens sommigen overeenkomt met het huidige Dublin, afkomstig van de Griekse astronoom Ptolemeus, rond het jaar 140. Hij had het over een stad die hij Eblana noemde. Hoewel de naam Dublin zelf ook uit het Iers komt is in het Iers de gebruikelijke naam voor Dublin Baile Átha Cliath. Baile betekent "stad", Átha is de genitief van Áth, een doorwaadbare plaats, en Cliath is een vlechtwerk van riet waarmee men de rivierbodem bij een doorwaadbare plaats verstevigde. Het eerste deel van de naam wordt vaak weggelaten, zodat de stad ook Áth Cliath heet. Ook komt de wereldberoemde band U2 uit deze stad. In clips van de band vind je vaak beelden en/of foto's van Dublin terug.

[bewerk] Architectuur

Parken en straten

St. Stephen's Green en Merrion Square zijn twee parken in het centrum van Dublin. Phoenix Park is het grootste ingesloten park in een stedelijk gebied van Europa met daarin het paleis van de Ierse president en de Dublin Zoo. Een bekend plein in de stad is het Smithfield, met de daaraan grenzende Jameson Tower (van de oude Jameson distilleerderij). De Liffey is de rivier die Dublin opsplitst in het iets armere noorden en het iets rijkere zuiden. Henry Street en Grafton Street zijn de belangrijkste winkelstraten. De hoofdstraat is O'Connell Street, een straat die genoemd is naar het voormalige (Engelse) parlementslid en burgemeester van Dublin Daniel O'Connell. (O'Connell was ook een voorstander van een onafhankelijk Ierland.) Het Temple bar-gebied is de gedeeltelijk verkeersvrij gemaakte uitgaansbuurt.


Beelden

Op O'Connell Street vindt men de Millennium Spire, die opgericht is ter ere van het nieuwe millennium. Daarnaast is er nog een beeld van Daniel O'Connell zelf, een beeld van een vakbondsleider Larkin en een beeld van een andere Ierse vrijheidsvechter: Parnell. Bij Trinity College vindt men Molly Malone. Daarnaast zijn er beelden van de schrijvers James Joyce (North Earl street) en Oscar Wilde (Merrion square). Ook zanger Phil Lynott (Thin Lizzy) is vereeuwigd met een standbeeld in Harry Street.


Gebouwen

In O'Connell Street staat het beroemde postkantoor waar in 1916 tijdens de Paasopstand de republiek werd uitgeroepen. De Bank of Ireland aan College Green was tot 1800 het parlement van Ierland. Schuin tegenover de Bank of Ireland bevindt zich het Trinity College Dublin, gebouwd in 1592 en waar nu het Boek van Kells is ondergebracht. Een ander bekend gebouw is Dublin Castle, dat deels uit een middeleeuws kasteel bestaat en deels uit een 18e-eeuws complex. Bezienswaardigheden buiten het centrum zijn onder andere het neo-classistische Casino Marino[1], de Joyce (of Martello) tower, Kilmainham Jail en Royal Hospital, het Irish museum of Modern Art. Ook buitensteden als Bray, Malahide (bekend van het kasteel) en Howth zijn zeer de moeite waard.

[bewerk] Cultuur

Dublin staat ook bekend om zijn schrijvers en dichters. De dichter en toneelschrijver William Butler Yeats is geboren in Sandymount, Dublin. Ook James Joyce, die Dublin vereeuwigde in zijn beroemde Ulysses en Samuel Beckett waren Dubliners. Andere bekende schrijvers uit Dublin zijn Oscar Wilde, Jonathan Swift, Brendan Behan, Sean O'Casey en George Bernard Shaw. De schrijver van Dracula, Bram Stoker, heeft in de Dublinse wijk Clontarf inspiratie opgedaan. Daarnaast zijn ook de drie afdelingen van het Iers Nationaal Museum in Dublin gevestigd, almede het Irish Museum of Modern Art. De Ieren zijn trots op hun pubs en beweren dat deze de beste in de hele wereld zijn. Temple Bar is het centrum van activiteit, met veel pubs en restaurants. De stad is ook de thuisbasis van Guinness, het bekende zwarte bier van het Stout-type. Het Guinness Storehouse museum in de brouwerij in St. James' Gate is een populaire toeristische trekpleister.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Dublin; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.


Klik hier om terug te gaan

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Dublin"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen