Durrës

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Durrës is met 99.546 inwoners (2001) de tweede stad van Albanië. Tevens is het de hoofdstad van het prefectuur Durrës en het daarin gelegen district Durrës. Gelegen aan de Adriatische Zee beschikt de stad over de voornaamste haven van het land en is tevens het Albanese spoorwegknooppunt. Tussen Durrës en Bari in Italië is er een regelmatige veerdienst. Durrës stad heeft een lange geschiedenis: ze werd beheerst door Grieken (Epidamnus) en Romeinen (Dyrrhachium) en later door Noormannen, Venetianen, Turken en Italianen. De laatsten noemen de stad Durazzo en onder die naam is Durrës gedurende een groot deel van de 20e eeuw bekend gebleven. In 1912 werd het de eerste hoofdstad van het onafhankelijke Albanië.

[bewerk] Geschiedenis

Durrës kwam onder Byzantijns bewind in de 8e eeuw n.C. en vervolgens kwamen in de 14e eeuw de Venetianen. In 1500 kwamen de Ottomanen en deze beheersten de stad meer dan 400 jaar. In 1915, tijdens WOI annexeerden de Italianen de stad die ondertussen al de naam Durrës had gekregen. Een jaar later kwamen de Oostenrijkers aan de poorten en viel de stad al snel in handen van hen. Vanwege luchtaanvallen van de Geallieerden kwam de stad weer snel in handen van de Italianen. In 1918 werd de stad weer onderdeel van Albanië en tussen dat jaar en 1920 zelfs tijdelijk hoofdstad van het land. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad door Mussolini gebruikt als springplank voor de Balkan. In 1940 werd de stad flink beschadigd toen de Italianen de Grieken weg wilden houden.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Durrës (stad); het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.


Klik hier om terug te gaan

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen