Dynamo Open Air, Eindhoven

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Dynamo Open Air is de naam van een Nederlands muziekfestival dat sinds 1986 wordt georganiseerd. Het festival ontstond in het jongerencentrum Dynamo in Eindhoven, dat heavy metal-rock-bands uitnodigde om te komen spelen. Sindsdien is het festival op verschillende plekken georganiseerd, waaronder de ijsbaan in Eindhoven en het Goffertpark in Nijmegen.

Tussen 1986 en 1994 groeide het festival van 1 dag naar 3 dagen en steeg het aantal bezoekers van 7000 naar 70.000. De tiende verjaardag werd een enorm driedaags feest met drie podia, zo'n 50 bands van black metal tot hardcore en punk. En met 118.000 betalende bezoekers, waaronder veel buitenlanders; meest Duitsers, maar ook uit Japan en Brazili├ź. Legendarisch zijn de extreem lange files tijdens DOA 1994 en 1995. Mensen barbecueden, noodgedwongen, hun Bratw├╝rsten op de snelweg. De autoriteiten waren hier niet zo blij mee, zodat DOA moest inkrimpen tot maximaal 60.000 man.

Beroemde bands die hebben opgetreden zijn onder andere Iron Maiden, Metallica, Marilyn Manson en Slayer. Daarnaast wordt ook de mogelijkheid gegeven aan onbekende undergroundbands om voor een groot publiek op te treden. Veel internationale bands hebben liveregistraties opgenomen op dit, in metal, punk en hardcore punk-kringen, wereldberoemde festival.

In 2001 werd door de uitbraak van mond-en-klauwzeer het festival afgelast en ook in 2003 was er geen editie omdat er geen vergunning kon worden verkregen voor het nieuwe terrein bij Nuenen.

In 2004 en 2005 is DOA echter wel weer gehouden. In 2004 in het Goffertpark in Nijmegen en in 2005 in Hellendoorn.


'Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Dynamo Open Air; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen