Ede

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Ede is een middelgrote plaats in de Nederlandse provincie Gelderland, te vinden op de westflank van de Veluwe en de zuidelijke Gelderse Vallei. Het is tevens de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. De plaats Ede heeft 66.280 inwoners (2004). De gemeente Ede telt 106.400 inwoners (2006).

[bewerk] Geschiedenis

Voor de ontwikkeling van de woonkern Ede zijn enkele belangrijke economische prikkels aan te wijzen:

  • de vestiging van kunstzijdefabriek Enka;
  • de vestiging van Defensie;
  • de vestiging van Riedel (drankenfabriek);
  • de vestiging van Nobo (koekjesfabriek);
  • de vestiging van het hoofdkantoor van RVS Verzekeringen.

Grote delen van Ede zijn hierdoor ontstaan en zelfs in opdracht van de nieuwkomers gebouwd (het gebied rond de Klinkenbergerweg (woningen voor militairen), tuindorp Enka). Op het moment is echter de Enka-fabriek gesloten en staat Defensie ook op het punt van vertrekken.

Ondanks het vertrek van deze grote partijen is Ede een groeiende kern. Het oude centrum is inmiddels opgeknapt, zodat de nieuwe Achterdoelen voor een nieuwe opleving zorgt in het gebied. Maar ondanks deze grootse renovatie en sanering is niet iedereen tevreden over het nieuwe centrumgebied in Ede. Zo wordt het centrum vaak beschouwd als kil en sfeerloos. De gemeente tracht hier wat aan te doen door onder andere bloembakken te plaatsen en de pleinen te reconstrueren. Hiermee word voorlopig de laatste hand gelegd aan het renoveren van het centrum.

De laatste decennia zijn wijken zoals Rietkampen en Maandereng gebouwd (met de Stadspoort als verbindingsstuk). Actueel is de ontwikkeling en bouw van Kernhem, waarmee de oversteek van de N224 een feit is geworden.

Zoals bij meerdere plaatsen is ook in Ede sprake van een (her)ontwikkeling van de stad, zoals bijvoorbeeld het verbeteren van gedeelten van de wijken Veldhuizen en Enka/Ede-Zuid en het renoveren van het hart bij de grote kerk. De gemeente wil een zogeheten Voorzieningencluster bouwen dat de wijk Kernhem en Veldhuizen - ten zuiden van de N224 - met elkaar verbindt. De winkels en openbare voorzieningen waaruit het Voorzieningencluster moet gaan bestaan, worden volgens dit plan ter hoogte van de N224 gebouwd. De weg gaat dan in een tunnel onder dit cluster door.

Ede is een goed bereikbare plaats gelegen aan snelweg A12 (Arnhem-Utrecht) en aan de spoorlijn Utrecht-Arnhem. In juli 2004 is de snelweg A30 langs Ede doorgetrokken vanaf Barneveld tot de A12, waarmee de woonkern nu ontlast wordt en de bereikbaarheid van Arnhem en omgeving vanaf de A1 bij Amersfoort vergroot is. Doordat zich in het talud oeverzwaluwen genesteld hadden was tijdelijk één strook van de rijbaan buiten gebruik. De oeverzwaluwen zijn in de derde week van augustus weggevlogen, maar zijn eind april 2005 weer terug in Ede, in een berg zwarte grond op het bedrijventerrein Kievitsmeent, dat langs de snelweg is gelegen.

[bewerk] 2e Wereldoorlog

In de 2e Wereldoorlog zijn tijdens operatie "Market Garden" geallieerde militairen op de Ginkelse Heide bij Ede geland, vanaf daar zijn ze, vechtend tegen de Duitsers, naar Arnhem getrokken. Elk jaar word er nog parachute gesprongen boven de heide. De parachutisten worden uit echte, nog operationele, Tweede Wereldoorlog-vliegtuigen gedropt. Daarbij komt altijd publiek kijken vanuit de wijde omgeving. Er komen zelf veteranen uit Groot-Brittannië bij kijken. Tot en met 2006 sprongen er ook nog veteranen van soms wel 80 jaar oud, maar waarschijnlijk was 2006 de laatste keer dat ze zelf meededen.

[bewerk] Enkele bijzonderheden in Ede

  • CineMec, infotainmentcentre gebouwd in een geluidswal langs de A12
  • Heideweek (laatste week augustus)
  • Doesburger molen (halverwege Ede en Lunteren) en de Keetmolen.
  • congrescentrum de reehorst
  • trapflats

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Ede; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Ede"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen