Egypte

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Egypte, officieel de Arabische Republiek Egypte is een grote staat in het noordoosten van Afrika. Het land omvat ook het Sinaïschiereiland, dat fysiek als een deel van het Aziatisch continent wordt gezien. Egypte grenst aan de Middellandse Zee in het noorden, de Gazastrook en Israël in het noordoosten, de Rode Zee in het oosten, Soedan in het zuiden en Libië in het westen.

Egypte heeft ruim 83 miljoen inwoners. Van de bevolking is een groot deel woonachtig in de vruchtbare omgeving van de Nijl, die ook wel de levensader van Egypte wordt genoemd. Hoewel de Nijlvallei en -delta slechts ongeveer 5,5% van de totale oppervlakte omvatten, woont hier bijna de gehele bevolking en bevinden zich hier de grote steden, zoals Caïro, de hoofdstad en grootste stad, en Alexandrië. Grote delen van de rest van het land worden bedekt door woestijnen, waaronder de Sahara.

De geschiedenis van Egypte is bijna even lang als die van de mensheid zelf: het Oude Egypte was een van de oudste beschavingen ter wereld en is in het huidige Egypte nog terug te zien in de vorm van enkele beroemde bouwwerken, zoals de Sfinx en de Piramiden van Gizeh en de archeologische sites rond Luxor.

[bewerk] Demografie

Taal

Arabisch (officiële taal), Egyptisch Arabisch (gesproken), Engels en Frans (handelstalen). Verder ook kleine minderheden die andere Arabische variëteiten spreken, Nubische talen en Berbertalen.

Religie

Islam 90% (hoofdzakelijk Soennisme), Christendom 10% (Koptisch-orthodoxe Kerk 9% en andere christelijke kerken 1%, waaronder de Koptisch-katholieke Kerk).

Winkel
Winkel
Tempel Hatseput
Tempel Hatseput

[bewerk] Steden

De hoofdstad is Caïro met 7 950 000 inwoners, agglomeratie circa 15 miljoen inwoners. Het is tevens de grootste stad van Afrika.

Andere steden

[bewerk] Badplaatsen

Enkele badplaatsen in Egypte zijn:

  • Hurghada
  • Sharm el-Sheikh
  • Dahab
  • Marsa Alam


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Egypte; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Egypte"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen