Eijsden

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Eijsden is een plaats en een naar die plaats genoemde gemeente in het zuiden van Nederlands Limburg.

De gemeente Eijsden telt 11.642 inwoners en heeft een oppervlakte van 21,90 km² (waarvan 1,43 km² water).

Eijsden is een uniek stukje Nederland. De gemeente Eijsden grenst aan het Waalse en Vlaamse taalgebied. Bovendien is het de zuidelijkste gemeente van Nederland.

Hier wordt u onthaald met Waalse sfeer, Vlaamse gastvrijheid en Limburgse levensvreugde. Het rijke verenigingsleven (harmonieën van wereldfaam, schutterijen met een rijke historie, speciale sportclubs) werken mee aan het sociaalculturele leven in de Eijsdense kernen.

Daarnaast biedt Eijsden volop mogelijkheden voor de sportieve natuurliefhebber. Bijvoorbeeld een wandeling door het 36 hectare grote rivieroeverreservaat Eijsder Beemden. Of verken het Savelsbos met daarin verscholen de prehistorische vuursteengrot.

Eijsden is de enige echte Zuidlimburgse Maasdalgemeente. U kunt hier op talloze manieren recreëren. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de vele voorzieningen in en langs de Maas, zoals het voet- en fietsveer tussen Eijsden en Lanaye

Inhoud

[bewerk] Algemene Informatie

Na reeds in 1943 de gemeente Mesch te hebben geannexeerd werd de gemeente Eijsden per 1982 samengevoegd met de naburige gemeente Gronsveld. De naam van de nieuw gevormde gemeente werd Eijsden. Hiervan maken sindsdien daardoor ook de kernen Gronsveld en Rijckholt deel uit. Die gemeente telt nu 6 dorpn en daarnaast 4 buurtschappen en gehuchten.

Dorpen en gehuchten

Eijsden

Gronsveld

Oost-Maarland

Rijckholt

Mesch

Mariadorp

Buurtschappen Naast deze officiële kernen kunnen in de gemeente de volgende buurtschappen onderscheiden worden:

Breust

Hoog-Caestert

Laag-Caestert

Withuis, op zich een afzonderlijk gehucht, maar slechts deels in Nederland gelegen, waardoor het Nederlandse deel als een buurtschap beschouwd kan worden)

 • Oost en Maarland (twee afzonderlijke buurtschappen, die gezamenlijk een gehucht vormen)
 • Plan Noord (een vrij omvangrijke nieuwbouwbuurt uit de zeventiger jaren)
 • Beezepool (gelegen tussen de oude kern van Eijsden, Poelveld en Mariadorp in)
 • Poelveld (een nieuwbouwbuurt, die in bestuurlijke zin als een deel van de kern Mariadorp beschouwd kan worden).

[bewerk] Overnachtingen

 • De woning is een gedeelte van een in gebruikzijnde oude Limburgse boerderij. Comfortabl ingericht, geschikt voor 4-6 personen. De woning heeft een aparte ingang, grote tuin en parkeerplaats, omgeven door boomgaarden. Korte afstand naar Waterrecreatiecentrum en natuurpark Oost-Maarland (Eijsden).


App. Broers-Pleumeekers

Dorpsstraat 11

6245 LG Eijsden

tel:043-4091222

fax:043-4091222

 • Comfortabele en compleet ingerichte 3-12 pers. app. in een gerestaureerde monumentale Limburse hoeve annex watermolen. Rustig gelegen tussen de weilanden. Kindvriendelijk.


Vakantiewoningen Meschermolen

Meschermolen 1

6245 KD Eijsden

tel:043-4091216

fax:043-4090445


 • Hotel-gasterij la Difference is gevestigd in een voormalige graanmolen in de kern van Eijsden, vlak bij Maastricht. Het hotel is sfeervol ingericht en heeft een huiselijk restaurant. In de zomer kunt u gebruik maken van het tuinterras. Ook is er een groot dakterras, speciaal voor de hotelgasten. Behalve toeristen voelt ook de zakenmens zich thuis bij la Difference. Het MECC en de binnenstad van Maastricht zijn binnen 10 autominuten te bereiken.

Hotel-gasterij la Difference

Raadhuisstraat 1

6245 ER Eijsden


 • Hotel le Bonheur is gelegen in een karakteristiek gebouw in het centrum van Eijsden (8km van Maastricht). Het is een klein hotel met eigen sfeer. Elke kamer heeft zijn een apart thema. In de bar beneden kunt u een biertje drinken.

Hotel le Bonheur

Wilhelminastraat 73

6245 AV Eijsden

[bewerk] Dagje Uit

In deze gemeente bevinden zich 4 kastelen;

 • Een in Eijsden-Caestert, (dat behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten),
 • een in Oost,
 • een in Gronsveld, en
 • en een in Rijckholt.

Dit laatste heeft in zoverre nationale bekendheid, dat er lange tijd een jeugdherberg in gevestigd is geweest.

Voor de Evenementenkalender klikt u op onderstaande link:

Evenementenkalender

[bewerk] Avondje Uit

Auberge 't Koffer

Hier kunt u genieten van een drankje, een lekkere maaltijd en luisteren naar muziek. Op het zuidelijkste terras (letterlijk & figuurlijk) van Nederland is het goed vertoeven in de zomer als u onder de druiven zit en tussen de oleanders en olijvenbomen.

 • Auberge ‘t Koffer

Wil en Paul Grijzegraaf 14

6245 KG Eijsden


Brasseur

De Brasseur ligt in de oude kern van het kleine dorp Eijsden. Bij de Brasseur schenken de obers u een heerlijk apperatief. Gevolgd door een voortreffelijk menu dan wel a-la-carte van de uitgebeide kaart. Als u helemaal voldaan bent van een heerlijke dag dan kunt u uitrusten, slapen in een van onze goed verzorgde ruime kamers, en na een voortreffelijk ontbijt bent u weer klaar voor een nieuwe dag.

 • Brasseur

Diepstraat 7

Eijsden


Café Breusj

Is een echt ouderwets bruin cafe. Jong en oud komt hier om zijn overige tijd door te brengen. Het pas gerenoveerde cafe Breusj is back in business.

 • Café Breusj

Sint Martinusstraat 5

Eijsden


De Greune Mert

Café 'De Greune Mèrt' is het oudste café van Eijsden. De sfeervol ingerichte zaal is een perfecte locatie voor verschillende feesten en activiteiten. Tevens beschikken we over een terras naast de zaal waardoor tal van buiten activiteiten mogelijk zijn. Zoals o.a. Reünies, feesten, bruiloften, partijen, vergaderingen, exposities, barbeques, tuinfeesten, etc.

Maandelijks wordt de zaal aangekleed met kunstwerken van diverse kunstenaars. Deze kunt u vrijblijvend komen bekijken tijdens de openingstijden van het café.

 • De Greune Mert

Diepstraat 31

6245 BG Eijsden


Des Bons Amis

Restaurant Grand Café Des Bons Amis is gelegen aan de rand van het mooie dorpje Gronsveld. Aan het begin van de Mergellandroute op 10 min. afstand van het centrum van Maastricht en toch waant u zich bij hier altijd een beetje in het buitenland.

Door een keur van gerechten die vers in de eigen keuken worden bereidt, blijft het ambachtelijk sfeertje dat dit gebouw uitademt ook in culinair opzicht in overeenstemming.

Er zijn een aantal zitplaatsen welke uitkijken op de keukenbrigade. Zo kunt u de bereiding van het door u gekozen gerecht direct volgen.

Echte gezelligheid! De hele Bourgondische sfeer maakt het zeer aantrekkelijk om lekker met vrienden, familie of collega's te genieten van een lekker glaasje Brand Bier of één van de wijnen, danwel lunch- of dinnerkaart te proberen.

 • Des Bon Amis

Rijksweg 9a

6247 AA Gronsveld


't Piepke

Cafe `t Piepke is een bruin cafe met een nog echt dorps karakter. Gelegen tegenover de H.Pancratiuskerk te Mesch (een van de oudste kerken van Nederland), in het uiterste puntje van Nederland tegen de belgische grens aan. Terwijl er zondag nog een kaartje wordt gelegd, komen er wandelaars om even te genieten van koffie met een lekker stuk vlaai en pauzeren er vele fietsers voor een lekker drankje. Gezellig dus.

De locatie is goed geschikt voor het houden van feestjes tot 130 personen. De buffetten zowel koud als warm worden allemaal zelf bereid. Ook kunt u bij hier terecht voor verzorgde diners tot 70 personen. Koffietafels tot 125 personen kunnen er tevens gehouden worden. Voor verse broodjes, koffie en vlaai wordt natuurlijk gezorgd.

 • 't Piepke

Kerkplein 22

6245 KH Mesch - Eijsden

[bewerk] Bedrijfsuitje

Bedrijfsuitje in Limburg

[bewerk] Fun Shopping

De gemeente Eijsden heeft geen vaste koopzondagen. Wanneer er openstelling van winkels is, wordt aangegeven door affiches in de etalages van winkels.

Eijsden heeft wel een markt, deze is iedere donderdagmiddag.

[bewerk] Kunst en Cultuur

Een jaarlijks terugkerend gebeuren in de meeste der oude kernen en gehuchten van de gemeente is het "bronkfeest" vooraan in de zomer. Dit begint op de zondagmorgen met een religieuze processie, gevormd door allerlei gekostumeerde groepen, die de dorpspastoor begeleiden en gaat daarna verder met reidansen gedurende twee a drie dagen. Deze reidans, "cramignon" genaamd, is duidelijk een gebruik dat is overgewaaid uit het nabijgelegen Wallonië.


Eijsden is een van de plaatsen, waarlangs de Mergellandroute voert.

[bewerk] Sport en Recreatie

De gemeente Eijsden telt 4 voetbalclubs, namelijk VV Eijsden, SVME, Oranje Boys en SCG (Gronsveld). Momenteel spelen SVME en VV Eijsden beide in de 2e klasse, SCG in de 4e klasse en Oranje Boys in de 5e klasse. SVME heeft een eigen website: http://www.svme-online.nl. VV Eijsden en Oranje Boys hebben ook een eigen website.

[bewerk] Vervoer

Sinds 2004 vaart de veerpont "de cramignon" dagelijks tussen Eijsden en Lanaye. De veerdienst neemt fietsers en wandelaars mee.

 • Per auto: alle kerkdorpen zijn goed bereikbaar via de A2-snelweg en vervolgens via een goede bewegwijzering.
 • Per spoor: Via het spoor is Eijsden voorlopig niet meer bereikbaar. De verwachting is dat Eijsden in de toekomst weer bereikbaar wordt via de ‘light rail’ .
 • Per bus: Alle kernen zijn goed bereikbaar met de bus vanuit Maastricht en vanuit Visé.
 • Via het water (Maas) kunt U aanmeren in de jachthavens.

[bewerk] Fiets en Autoverhuur

Fietsverhuur

 • Recreatiepark Dagstrand Oost maarland

Autoverhuur

 • Autorent4you

Zoerbeemden 16b

Eijsden

 • Schuimer

Catharinastraat 6

Eijsden

 • Europcar Autoverhuur

Sibemaweg 1

Maastricht


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Eijsden; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Eijsden"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen