Eikske

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

De buurt het Eikske ligt helemaal in het zuiden van de gemeente Landgraaf, en grenst daar aan de gemeentes Heerlen (wijk: Kaldeborn/Molenberg) en Kerkrade (wijk: Terwinselen). De buurt bestond aanvankelijk uit de straten die vernoemd zijn naar beroemde zeevaartslui uit de Nederlands geschiedenis zoals Maarten Tromp en Piet Hein. De grote huizen waarin de mijnopzichters woonden zijn nog te herkennen aan de Wendelstraat, de Mijn Carlstraat, de Parallelstraat en de Casinolaan. Daarachter liggen de arbeiderswoningen. Met het floreren van de mijnen groeide deze buurt ook.

In 2006 is de benaming Eikske nog altijd in gebruik, maar het hele gebied ten zuiden van de Einsteinstraat/Melcherstraat wordt aangeduid als Aan de Baan. Er is nog altijd nieuwbouw, tegenwoordig aan de overkant van de Heistraat waar de namen naar Limburgse flora is genoemd zoals Veldesdoorn en Boskriek.

De buurt had vroeger 2 basisscholen, 2 gemeenschapshuizen, een buurtsuper, een slager, 2 fritures, en een postagentschap. Tegenwoordig is er nog maar 1 basisschool, de supermarkt en het postagentschap zijn weg en voor het gemeenschapshuis zijn ook nieuwe plannen. Er is wel nog een rechtstreekse busverbinding met Heerlen (Hoensbroek-Heerlen Busstation-Gracht). Sinds 1989 heeft de wijk ook een speeltuin: het Eikhoorntje.

In de nazomer van 2006 is begonnen met de aanleg van de binnenring. Het stuk bij het Eikske zal een verbinding maken tussen de Einsteinstraat in de buurt Achter de Winkel en de Euregioweg die uitkomst bij de Kruising Heistraat/Kerkraderweg.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Eikske; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Eikske"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen