Eindhoven (gemeente)

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Het Evoluon
Luchtfoto van het centrum van Eindhoven
Luchtfoto van het centrum van Eindhoven
De skyline van Eindhoven
De skyline van Eindhoven
Eindhoven in 1866
Eindhoven in 1866
19 september 1944, daags na de bevrijding
19 september 1944, daags na de bevrijding

Eindhoven (Brabants: Eindoove) is een stad in de gelijknamige gemeente Eindhoven, Het is gelegen in het zuiden (zuidoosten) van Nederland in de provincie Noord-Brabant.

Eindhoven is de vijfde stad van Nederland met 210.860 inwoners per 1 januari 2007 op een grondgebied van 88,28 km². De gemeente Eindhoven maakt deel uit van het kaderwetgebied SRE (Samenwerkingsverband Regio Eindhoven) en stedelijk netwerk BrabantStad. De agglomeratie telt bijna 440.000 inwoners op een oppervlakte van ongeveer 540 km². In de totale regio, die ook Helmond omvat, wonen 725.000 inwoners. Eindhoven zelf bereikte op 15 februari 1999 het inwoneraantal van 200.000.

Inhoud

[bewerk] Overnachtingen

Hotel

Arrangementen

Bed and Breakfast


[bewerk] Dagje uit

Beauty&Wellness

actief&avontuurlijk

Dagje uit

Museum

[bewerk] Avondje uit

Eindhoven kent een levendig uitgaansleven. Uitgaan kan in de talrijke gelegeheden van (dans)cafés, grand-cafés en discotheken tot bruine kroegen. De belangrijkste uitgaansgebieden zijn:

 • Markt, met voornamelijk grand café's en grote terrassen.
 • Stratumseind, met meer dan 40 aaneengesloten (dans)café's, kroegen en discotheken is dit de langste caféstraat van Nederland.
 • Stratumsedijk, deze straat ligt in het verlengde van het Statumseind. Er bevinden zich ook enkele gayclubs.
 • Stationsplein, met grand café's, terrassen, restaurants, de discotheek 'De Drie Gezusters' (opening 2007) (voormalige 'Danssalon') en een bioscoop.
 • Dommelstraat, uitgaansgebied aansluitend op het Stationsplein met enkele cafés en een jaren '60-muziek discotheek. Op het einde van de straat is poppodium de Effenaar te vinden.
 • Wilhelminaplein, hier zijn vooral bruine kroegen (vaak met live-optredens) en terrassen te vinden.
 • De Bergen, met onder meer bruine kroegen, café's, grand café's en restaurants.

Film en Theatercentrum

Restaurants

[bewerk] Bedrijfsuitje

Bedrijfsuitjes

[bewerk] Funshopping

Vooral in het centrum in de binnenstad zijn veel winkels.

De Demer, Rechtestraat, Vrijstraat, Hermanus Boexstraat, Hooghuisstraat, Nieuwstraat en de pleinen 18 Septemberplein, Catharinaplein en Markt maken deel uit van het kernwinkelgebied, daar waar de grotere winkelketens zich vooral gevestigd hebben. De Bergen is een buurt direct naast het bovengenoemde kernwinkelgebied. Hier zijn vooral antiek- en speciaalzaken te vinden. Dit gebied is vanuit het kernwinkelgebied te bereiken via de Vrijstraat of Hooghuisstraat. Grote overdekte winkelcentra in de binnenstad zijn de Heuvel Galerie direct naast de Markt en het in 2005 geopende Piazza aan het 18 Septemberplein. Momenteel wordt gewerkt aan een nieuw gebied dat deel uit moet gaan maken van het kernwinkelgebied. Hier moeten, naast een futuristisch gebouw aan de kop van het 18 Septemberplein, een megabioscoop-complex, diverse horeca en talloze grotere winkelketens komen. In 2008 moet dit project, dat temidden in de driehoek Emmasingel-Vrijstraat-Demer komt te liggen en Rond de Admirant is genaamd, gereed zijn. Buiten het centrum is in het stadsdeel Woensel Noord het Winkelcentrum Woensel te vinden. Met 160 winkels is dit gebied het grootste wijk-winkelcentrum buiten de Randstad. Veel multiculturele winkels zijn te vinden op de Kruisstraat en de Woenselse Markt.

[bewerk] Kunst en Cultuur

Van Abbe Museum
Van Abbe Museum

Eindhoven is een van de belangrijkste culturele centra in het zuiden van het land. Diverse gerenommeerde musea, poppodia en theaters zijn in de stad te vinden.

De meest belangrijke culturele centra in Eindhoven zijn:

Daarnaast heeft Eindhoven ook veel kunst in de openbare ruimte. De Flying Pins, ontworpen door het kunstenaarsduo Claes Oldenburg en Coosje van Bruggen, is een uitvergrote verbeelding van omver geworpen gele kegels. Dit kunstwerk is tevens het grootste openbare kunstwerk in Nederland. Op het Stadhuisplein is het bevrijdingsmonument te bewonderen, waarvan de beeldengroep is ontworpen door de beeldhouwer/docent Prof. Paul Grégoire, welke beelden bekend zijn om hun bewegingslijn in de ruimte, de arabesk. Verder zijn er in de binnenstad tal van andere beelden en kunstwerken te bewonderen.

[bewerk] Historie & Architectuur

In de stad zijn enkele zeer bezienswaardige historische panden te bezoeken. Met name de industriële revolutie die voornamelijk door Philips in de stad teweeg is gebracht is de moeite van het verdiepen waard.

Eerste Gloeilampenfabriek (1891) is het fabrieksgebouw waar Frederik Philips en zijn zoon Gerard Philips begonnen zijn met de fabricage van gloeilampen. Het interieur is gelijk aan dat waar zij hun eerste gloeilamp produceerde. Rondleidingen worden gegeven. Daarnaast is in het fabriekshalletje, dat tegen het voorpand aanstaat, een interessant museum over kunstlicht-kunst te bewonderen. Witte Dame (1920-30) is een gerenoveerd fabrieksgebouw aan de Emmasingel in het centrum van de stad. Het gebouw is ontworpen door Dirk Rozenburg volgens de regels van de Nieuwe Zakelijkheid. Eind jaren '90 heeft het gebouw een herbestemming gekregen nadat Philips in de jaren '80 het gebouw had verlaten. Momenteel zijn onder meer de Design Academy Eindhoven en de Openbare Bibliotheek Eindhoven in de Witte Dame gevestigd. Lichttoren (1920) is een toren opgetrokken uit skeletbouw van gewapend beton, een voor die tijd uiterst revolutionaire constructietechniek in Nederland. De toren en het aangrenzende gebouw zijn ontworpen door L.S.P. Scheffer, in het bureau TABROS samenwerkend met D. Roosenburg. In de toren werden Philips-lampen getest op hun duurzaamheid op zogenaamde brandramen. Daarom brandde jarenlang 24 uur per dag licht in de toren. Heden brandt enkel nog in het donker het kenmerkende oranje licht van natriumlampen. Evoluon (1966) is een paddenstoelvormig gebouw ontworpen door Louis Kalff. Het was bedoeld als uithangbord voor de industriële revolutie en dan met name die aspecten daarvan waarbij Philips betrokken was. Het gebouw is door dit bedrijf aan de stad Eindhoven geschonken bij haar 75-jarig bestaan in 1966. Sint-Catharinakerk (1859) is een neogotische driebeukige kruisbasiliek met twee torens, ontworpen door Pierre Cuypers. De kerk toont veel symboliek: zo beeldt de slanke, vrouwelijke linkertoren reinheid uit, de mannelijke rechtertoren kracht. Momenteel wordt het interieur van de kerk gerenoveerd waardoor de bereikbaarheid minder is dan gewoonlijk. Philips Stadion (1913) is de thuishaven van voetbalclub PSV. Naast het bewonderen van het moderne stadion tijdens een rondleiding, kleeft er aan dit gebouw een interessante historie. Sinds de oprichting van de voetbalclub speelt zij namelijk al op dezelfde locatie. De eerste tribune is in 1916 geopend. Sindsdien is het stadion door de jaren heen aangepast. Station Eindhoven (1956) is een bijzonder fraai exemplaar van modernistische wederopbouwarchitectuur. Het gebouw is een ontwerp van architect Koen van der Gaast. In de visie van Van der Gaast moest het station ten opzichte van de andere vervoermiddelen een opvallende plaats innemen. Dit stedenbouwkundige aspect speelde voor hem een voorname rol. Niet de menselijke maat was het uitgangspunt, maar de stedelijke ruimte gaf de doorslag bij de maatvoering.

Moderne architectuur en historie naast elkaarModerne architectuur

Vesteda Toren (2006) is een woontoren van 90 meter hoog aan de Vestdijk. Door zijn bijzonder fraaie ruitvorm is het gebouw al snel een icoon voor de stad geworden. Architect is Jo Coenen, die tevens het gehele masterplan voor het gebied 'Smalle Haven' heeft ontwikkeld. Nieuwbouw van het Van Abbemuseum (2003). Het museumpand uit 1936, dat ontworpen is door architect A.J. Kropholler in traditionalistische stijl, werd in de jaren '90 te klein bevonden waardoor werd besloten tot renovatie van het oude gebouw en de bouw van een geheel nieuwe vleugel. De Amsterdamse architect Abel Cahen werkte het plan uit. De Admirant (2006) is een woontoren van 105 meter hoog gelegen tegenover de Witte Dame aan de Emmasingel. Bijzonder aan het ontwerp zijn onder meer de onderste verdiepingen: deze zijn zo ontworpen dat ze aansluiten op het oude Philips-hoofdkantoor (de Bruine Heer).

[bewerk] Evenementen

Een overzicht van de grootste, jaarlijkse evenementen binnen de stadsgrenzen:

Buiten de stad wordt onder meer op het terrein van AquaBest jaarlijks Extrema Outdoor georganiseerd.

[bewerk] Sport en Recreatie

Recreatiebad

Recreatiepark

Schwarzer, de keeper van FC Middlesbrough, wordt ingespeeld voor de UEFA-Cup finale.
Schwarzer, de keeper van FC Middlesbrough, wordt ingespeeld voor de UEFA-Cup finale.
 • Eredivisie-voetbalclub PSV, twintigvoudig landskampioen en éénmalig Europacup I-winnaar (de voorloper van de UEFA Champions League).
 • FC Eindhoven komt uit in de Eerste divisie (voormalige Eerste Divisie).
 • Zwemvereniging PSV. In het nieuwe zwemstadion van de stad, gelegen op de plaats van het voormalige 50-meterbad van zwembad de Tongelreep, worden in 2008 de Europese kampioenschappen zwemmen gehouden.
 • Hockeyclub Oranje-Zwart. Enkele malen landskampioen.
 • Eindhoven kan terugkijken op een aantal succesvol verlopen grote sportevenementen, waarvan de bekendste het Europees kampioenschap voetbal (2000) en de UEFA-Cup finale (2006) zijn.

[bewerk] Vervoer

[bewerk] Autosnelwegen rondom Eindhoven

A-2 Amsterdam - Utrecht - 's-Hertogenbosch - Eindhoven - Maastricht E-25
A-50 Eindhoven - Veghel - Uden - Oss - Nijmegen - Arnhem - Apeldoorn - Zwolle
A-58 Eindhoven - Tilburg - Breda - Roosendaal - Bergen op Zoom - Middelburg - Vlissingen E-312
A-67 Antwerpen - Eindhoven - Venlo E-34
A-270 Eindhoven - Helmond
N-69 Eindhoven - Valkenswaard - Hasselt A-24

[bewerk] Luchthaven

Een Ryanair-vliegtuig
Een Ryanair-vliegtuig

Eindhoven heeft een eigen vliegveld: Eindhoven Airport dat tevens militair gebruikt wordt als vliegbasis Welschap.

[bewerk] Stations

Eindhoven telt twee treinstations:

 • Station Eindhoven, hier stoppen zowel intercitytreinen als stoptreinen.
 • Station Eindhoven Beukenlaan, hier stoppen stoptreinen.

Er zijn studies over een derde treinstation ter hoogte van de wijk Acht, station Eindhoven Acht.

[bewerk] Bussen

Het stads-en streekvervoer in en om Eindhoven maakt onderdeel uit van het Openbaar Vervoer-concessiegebied Zuid-Oost-Brabant. Deze is onderverdeeld in Stadsagglomeratie Eindhoven (stadsvervoer in Eindhoven), SRE/De Peel (streekvervoer rond Eindhoven/Helmond) en SRE/De Kempen (streekvervoer in de Kempen). De OV-autoriteit is het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE). Deze heeft de concessies Stadsagglomeratie Eindhoven en SRE/De Peel gegund aan vervoersbedrijf Hermes en de concessie SRE/De Kempen aan BBA. Deze concessies lopen in 2008 af.
Voor de overige 3 à 4 Openbaar Vervoer-regio's in de Provincie Noord-Brabant (OV-autoriteit is daar de provincie Noord-Brabant) lopen de O.V.-concessies van 2007-2015.
Eindhoven heeft een uitgebreid netwerk van buslijnen. Ook zijn er veel streekverbindingen. Naast de gewone stadsbussen, heeft Eindhoven sinds enkele jaren ook een geheel nieuw voertuig rijden, de zogenaamde Phileas. Deze vorm van Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) is een mengeling tussen bus en tram. De Phileas rijdt op de lijnen naar Meerhoven/Airport (401) en Veldhoven Zonderwijk (402). Het is de bedoeling dat meerdere lijnen worden bediend met dit voertuig.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Eindhoven; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen