Eisenstadt

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Eisenstadt is een stad in de Oostenrijkse deelstaat Burgenland . De stad heeft ongeveer 13.700 inwoners en heeft de status van Statutarstadt.

[bewerk] Geografie

Eisenstadt heeft een oppervlakte van 42,90 km². Het ligt in het uiterste oosten van het land.

[bewerk] Bezienswaardigheden

Eisenstadt is de hoofdstad van Burgenland, en ligt ten zuidoosten van de Neusiedler See. Het bezit uitgestrekte wijn- en fruitgaarden. Bij het voor bezichtiging opengestelde kasteel of Slot Esterházy (eertijds woonplaats van vorst Esterházy en de componist Joseph Haydn) ligt een slotpark. Vanuit het park heeft men subliem uitzicht op de stad, dat sterk afhelt door de uitlopers van het Leithagebergte naar de Puszta-vlakte, dat hier al begint en ver in Hongarije uitstrekt. In het Blaue Haus heeft Joseph Haydn van 1748 tot 1778 gewerkt en gecomponeerd. hij was een goede vriend van vorst Esterhazy zodat hij dikwijls op het kasteel was waar hij er ook componeerde en voor de gasten speelde. Keizerin Maria-Theresia verbleef hier graag op het kasteel van vorst Esterhazy, die in de gunst van de keizerin stond. Toen de Russen in maart 1945 Eisenstadt innamen, werd het kasteel geplunderd en hier en daar vernielingen aangericht. Alleen de concertzaal is bewaard gebleven, althans de plafondschilderingen.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Eisenstadt; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen