Elst

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Elst is een dorp in de gemeente Overbetuwe, in de Nederlandse provincie Gelderland. Elst heeft ongeveer 18.000 inwoners. Tot 2001 was Elst een zelfstandige gemeente. Op 1 januari 2001 is de gemeente Elst gefuseerd met de gemeenten Valburg en Heteren tot de gemeente Overbetuwe. In Elst is het Burgemeester Galamapark te vinden, genoemd naar de laatste burgemeester van de gemeente Elst, die een groot bomenliefhebber was.

[bewerk] Geschiedenis

Elst is het patroonheilige|patroonheiligdom van Sint Werenfried van Elst (beter bekend als Werenfridus). In het dorp bevinden zich dan ook verschillende gebouwen en een vereniging die naar hem vernoemd zijn. Zo heette de N.H. Grote of St. Maartenskerk voorheen St. Werenfriduskerk. Verder zijn er de R.K. St. Werenfriduskerk met gelijknamige parochie, en de R.K. Basisschool Sunte Werfert (verbastering van Sint Werenfridus). De R.K. St. Werenfriduskerk uit 1951 is ontworpen door architect G.M. Leeuwenberg. Ook heet de plaatselijke scoutinggroep naar deze heilige; Sint Werenfridusgroep Scouting Elst en ook heeft deze de nalatenschap van Sint Werenfridus in haar logo opgenomen.

Eeuwenlang was het lichaam van Sint Werenfridus begraven onder de Grote of St. Maartenskerk. In de loop der eeuwen is het lichaam van de heilige weggeroofd. De sarcofaag waarin de man vermoedelijk is begraven staat nog wel in Elst. Het is te zien in een klein museum onder de kerk. In het museum zijn ook de resten van twee Romeinse tempels te bezichtigen. Deze tempels zijn aan het licht gekomen toen de kerk door het oorlogsgeweld van de Slag om Arnhem was vernield.

Het oudste document waarin de naam van Elst werd vermeld stamt uit 726, en werd gevonden in het Duitse Z├╝lpich. Sinds deze vondst hebben de beide plaatsen ook een nauwe band. In Elst was het in 1976 groot feest toen het dorp officieel 1250 jaar bestond. Het dorp is echter al veel ouder. Het bewijs hiervoor zijn de verschillende Romeinse bouwwerken die er gevonden zijn. Naast de twee tempels onder de Grote of St. Maartenskerk is er in 2004 een derde Romeinse tempel gevonden met de bouw van de nieuwbouwwijk Westeraam. Ook is er onder het huidige pand van de ABN-AMRO Bank een Romeins badhuis gevonden.

De naam Elst heeft waarschijnlijk een Romeinse oorsprong. De Romeinse nederzetting heette vermoedelijk Helisthe, wat zoveel betekent als 'splitsing van rivieren'. De oude Romeinse tempels en de huidige Grote of St. Maartenskerk liggen op een heuveltje, gelegen op de splitsing van twee oude rivierarmen van de Rijn. Helisthe werd later verbasterd tot o.a. Elistha. Deze naam is terug te vinden in de gelijknamige gymvereniging, voetbalvereniging en appartementencomplex. Elistha verbasterde later tot Elst.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Elst; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Elst"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen