Filfla

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Filfla is een klein verlaten eiland, gelegen op 5 kilometer ten zuiden van het eiland Malta, en het meest zuidelijke punt van de Staat Malta. De naam zou afgeleid zijn van het Arabische woord filfel, wat zwarte peper betekent.

Het heeft een oppervlakte van 6 hectare en bestaat uit een plateau van 60 meter hoge klippen. Archeologisch onderzoek op het eiland wees uit dat het ooit gebruikt werd ten tijde van de Tempeltijd. Het enige bouwwerk op het eiland was een kapel voor in een grot, waar diensten werden gehouden voor de vissers die rondom Filfla visten. Door een aardbeving in 1856 werd deze echter grotendeels vernield en zonk het eiland voor een deel weg in de zee. Tot 1971 werd het eiland als oefenterrein gebruikt door bommenwerpers van de Britse Royal Navy en Royal Air Force. Sinds 1980 is het een vogelreservaat. Vanaf 1988 mag er, volgens de Fifla Natural Reserve Act, niet gevist worden in een straal van 1 zeemijl, aangezien er mogelijk nog bommen liggen die niet ontploft zijn.

Hagedis
Hagedis

Op het eiland bevinden zich broedplaatsen voor verschillende vogels, zoals het stormvogeltje, Kuhls pijlstormvogel en de geelpootmeeuw. Het eiland herbergt zijn eigen unieke soort muurhagedis en slak.

Bezoeken van dit eiland kan alleen om educatieve- of wetenschappelijke redenen. Hiervoor moet men toestemming hebben van de verantwoordelijke Minister.


Klik hier om terug te gaan

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Filfla; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Filfla"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen