Finland

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Finland, officieel de Republiek Finland, is een land in Noord-Europa met meer dan 5 miljoen inwoners dat tussen Rusland in het oosten, Noorwegen in het noorden en Zweden in het noordwesten ligt. Ten zuiden wordt het van Estland gescheiden door de Finse Golf. Ten westen ligt de Botnische Golf en ten zuidwesten de Oostzee aan de overkant waarvan – wederom – buurland Zweden ligt.

De hoofdstad is Helsinki. Finland wordt wel 'het land van de duizend meren' genoemd, in werkelijkheid zijn er ongeveer 188.000 meren. Het grootste meer is het Saimaameer. In het zuidoosten is het land bespikkeld met ontelbare meren en meertjes.

Inhoud

[bewerk] Taal

Het Fins is een taal met ongeveer zes miljoen sprekers. Het is (naast het Zweeds) één van de twee officiële talen van Finland en wordt daar gesproken door bijna 95% van de bevolking. Verder zijn er autochtone Finstaligen in Rusland, in Zweden en Noorwegen. Het Meänkieli-Fins is een officieel erkende minderheidstaal in Zweden en het Kveens-Fins is een officieel erkende minderheidstaal in Noorwegen.

[bewerk] Steden

Kerk in Helsinki
Kerk in Helsinki

De relatief kleine bevolkingsomvang en de lage bevolkingsdichtheid van Finland komt ook tot uiting in de steden van het land. Deze zijn gering in aantal en relatief klein van omvang. De hoofdstad Helsinki is met circa vijfhonderd duizend inwoners met afstand de grootste stad van het land. In het stedelijk gebied van Helsinki wonen ruim 1 miljoen mensen, bijna eenvijfde van de totale bevolking. De steden Tampere en Turku hebben elk een agglomeratie van ongeveer drieduizend inwoners. Stedelijke gebieden met rond de honderd duizend inwoners zijn Oulu, Lahti, Kuopio en Jyväskylä. Opvallend is de vrij grote ruimtelijke spreiding van de Finse steden, hoewel ze bijna alle in het zuidelijk deel van het land liggen. Kleinere Steden en dorpen in het noorden van Finland zijn nog steeds in de oude staat gebleven van 1800 en daarvoor. In Finse dorpjes lijkt het vaak alsof de tijd heeft stilgestaan. Naast Helsinki zijn de volgende steden belangrijk:

[bewerk] Bezienswaardigheden

  • Oud Rauma
  • Fort Suomenlinna
  • Oude kerk van Petäjävesi
  • Hout- en kartonmolen van Verla
  • Grafveld van Sammallahdenmäki uit de bronstijd

[bewerk] Cultuur

Helsinki "by night"
Helsinki "by night"
  • Finse architectuur
  • Fins design
  • Finse literatuur
  • Finse muziek
  • Finse taal


De Kerstman, Joulupukki

In het koude hoge noorden van Finland woont de beroemde Kerstman, in het Fins Joulupukki. Joulupukki woont in Lapland vlakbij Rovaniemi op de Noordpoolcirkel. Hij heeft een houten huis en vele rendieren. De woonplaats van Joulupukki is het hele jaar toegankelijk voor publiek. Zijn woonplaats heeft de naam Santa Claus Village, in het Fins: Joulupukin Paja. Vlakbij Santa Village ligt het vliegveld Rovaniemi waarvandaan vele toeristen uit Japan en China aankomen om de Kerstman te ontmoeten. De Kerstman heeft bij Santa Village een tunnel die 100 meter omlaag gaat naar de grot van Santa, waar al het speelgoed wordt gemaakt en er leuke dingen te doen zijn voor kinderen en volwassenen.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Finland; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Finland"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen