Fort Kijkduin

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Fort Kijkduin
Fort Kijkduin

Wanneer u het terrein van het Fort Kijkduin betreedt passeert u als eerste de tamboer. Dit is een grote verdedigingsmuur die als doel had het fort, het wachthuis en de fortwachterswoning te verdedigen. Achter deze verdedigingsmuur bevindt zich het voorplein met de woning en het wachthuis. Het woonhuisje, aan de rechterzijde is weer helemaal ingericht zoals het er vroeger uit heeft kunnen zien.

Na de twee huisjes gepasseerd te zijn loopt u via de rolbrug het dak van de 65 meter lange reduit op. De reduit is de plek waar alle soldaten verbleven. Via de hal kunt u naar het restaurant van het fort of u kunt met de draaitrap en/of lift afdalen naar de gewelven van het fort waar het museum en het Noordzee aquarium zich bevinden.

De reduit bestaat uit totaal acht gewelven; de eerste twee worden in beslag genomen door het aquarium en de andere zes door het museum.

In het museum van het fort komt u alles te weten over de geschiedenis van dit fort en de andere forten van Den Helder. In het eerste gewelf waar u binnenkomt wordt uitleg gegeven over de beginperiode van het fort Kijkduin. De landing van Engelse en Russische soldaten in Noord Holland in 1799, het bezoek van Napoleon Bonaparte aan Den Helder en de kustverlichting op het duintop Kijkduin(niet te verwarren met het Kijkduin bij Scheveningen) zijn maar enkele voorbeelden. In een van de gewelven is de strafkamer te zien. Verder kunt u een bezoek brengen aan de kruitkamer, waar ruim 6000 kilogram buskruit lag opgeslagen, en aan de wapenkamer.

Naast het Noordzee aquarium bevindt zich de “feestbeuk” waar diverse feesten gegeven kunnen worden. En is er de mogelijkheid als het restaurant gesloten is gebruik te maken van horeca faciliteiten voor de bezoekers aan het aquarium en museum. Het museum richt in deze ruimte tijdelijke exposities in. Indien er een nieuwe tijdelijke expositie wordt ingericht of er zijn andere actuele zaken, dan kunt dit op deze pagina lezen.

Ook komt u via dit gewelf via een lange trap bij de telegraafhokjes. Hier kunt u goed zien hoe de soldaten berichten doorgaven aan de geschutsbatterij van het fort Kijkduin. Uiteindelijk komt u terecht bij de grote gietijzeren koepel, gebouwd in 1897, die het middelpunt vormt van het fort. Vanaf dit punt hebt u een schitterend uitzicht over de duinen, de Noordzee, het waddeneiland Texel en de grootste zandplaat van Europa “de Razende Bol”.

Via het laatste gewelf van het fort komt u uit in de 60 meter lange schietgalerij. Vanuit deze plek konden de soldaten van het fort de vijand, die in de droge gracht terecht kwam beschieten. De gehele reduit wordt omsloten door deze droge gracht. In de schietgalerij is ook de soldatengevangenis te bezichtigen.

Inhoud

[bewerk] Kruitmagazijn

Via de droge gracht komt u uit bij de tweede kruitkamer van het fort en het kanonnenpleintje waar nog diverse kanonnen staan uit ongeveer 1850. Bijna alle kanonnen werken nog steeds, en een van deze kanonnen wordt nog vaak gebruikt bij trouwerijen die op het fort plaats vinden.

Nadat u het kanonnenpleintje bent gepasseerd komt u uit bij de zuidkant van de reduit waar de ingang is van een ruim 70 meter lange ondergrondse gang. Als u hier doorheen loopt ( u kunt ook boven de grond blijven lopen), komt u uit in het verdedigingssysteem van de tweede droge gracht, de caponière. Hier kunt u nog het restant zien van de tweede droge gracht en een aantal secreten(toiletten). Als u goed ter been bent, kunt u vanuit de caponière eventueel de bunkerroute verkennen.

U komt tijdens deze route diverse bunkers en kazematten tegen uit ongeveer 1916. Hier bevinden zich ook de enige betonnen loopgraven die gebouwd zijn in Nederland. Als u het leuk vindt om en bezoek te brengen aan fort Kijkduin staan enthousiaste vrijwilligers voor u klaar om een rondleiding te geven. Met de gidsen verkent u het gehele fort en u wordt na afloop van de rondleiding naar het zeeaquarium gebracht. Hoewel het ook mogelijk is om zelfstandig het fort te verkennen, is het zeer aan te raden om met een gids mee te gaan. De gidsen kunnen u op dingen wijzen waar u waarschijnlijk zelf overheen zult kijken als u zelf het fort verkent. Zij kunnen u ook diverse dingen vertellen over het ontdekkingswerk, verhalen van soldaten en andere wetenswaardigheden.

[bewerk] Aquarium

U vindt hier een 14-tal schitterende aquaqria, met ieder een eigen thema. Sensationeel is de vele meters lange glastunnel, en de zeezoogdieren expositie in de oude waterkelder met het skelet van Chris de potvis. Een bezoek aan ons aquarium is een spannend en leerzaam avontuur dat u absoluut mee moet maken.

[bewerk] Restaurant

Fort Kijkduin heeft een restaurant op een unieke plaats. Het restaurant heeft tevens een buitenterras. U hebt vanuit het restaurant en terras een prachtig uitzicht op zee, zandplaat De Razende Bol, het eiland Texel en het beschermde natuurgebied de Grafelijkheidsduinen.

[bewerk] Wokrestaurant

Wij bieden u een overheerlijk wokbuffet in en sfeervolle ambiance met 240 zitplaatsen, uit te breiden tot 340 zitplaatsen. Kom genieten van een heerlijk culinair gerecht, dat ter plaatse wordt klaargemaakt en ook nog eens lichtverteerbaar is. Maak kennis met deze orginele manier van Aziatisch eten.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen