Fort Kijkduin, Den Helder

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Fort Kijkduin is een fort in Huisduinen, Den Helder. Het is gebouwd in opdracht van Napoleon Bonaparte tijdens zijn bezoek aan Huisduinen in 1811. Hij zag grote waarde in de strategische ligging van Den Helder; hij noemde het ook wel "het Gibraltar van het noorden". Het is vrij groot qua omvang: destijds bood het fort plaats aan ruim 700 soldaten.

In 1996 opende Prins Willem Alexander officieel het gerestaureerde fort en het Noordzee aquarium, dat in het ondergrondse gangenstelsel is gebouwd. Er is een 14-tal aquaria te vinden met verschillende thema's. Daarnaast is er een zeezoogdieren-expositie met het skelet van Chris de potvis.

Het aquarium beschikt ook over een aantal 'aanraakbakken' met kustdieren als kleurrijke anemonen, roggen, rode ponen en gladde haaien. Wellicht de grootste attractie van het fort is de glazen tunnel, waar doorheen kan worden gelopen waardoor men zich tussen de zeedieren waant.

Fort Kijkduin beschikt over een restaurant met buitenterras, vanwaar kan worden uitgekeken over zee, zandplaat De Razendebol, het waddeneiland Texel en het beschermde natuurgebied De Grafelijkheidsduinen. Vroeger werd dit terrein gebruikt als jachtgebied door de Graaf van Egmond. In het gebied is een kleine kudde Schotse Hooglanders te vinden die voor variatie zorgen in de vegetatie. Door een mechanische ingreep is in het laagste gebied een duinvallei ontstaan waar nu veel watervogels huisvesten. Het hele gebied is goed te overzien vanaf het wandelpad dat door het noordelijke deel loopt.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Fort Kijkduin; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen