Friese Meren

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

De Friese Meren is een toeristisch gebied in het zuidwesten en midden van Friesland. Vooral in de zomer trekt het gebied veel watersporters aan. Het hoogtepunt van het watersportseizoen in dit gebied wordt gevormd door de Sneekweek.

De grootste en belangrijkste Friese meren zijn het Sneekermeer (Snitser Mar), het Tjeukemeer (Tjƻkemar), het Heegermeer (Hegemer Mar), het Fluessen (Fluezen) en het Slotermeer (Sleattemer Mar). De meeste Friese meren liggen in de zogenaamde Zuidwesthoek, maar ook de meren bij Grouw en Eernewoude worden meestal tot het gebied gerekend.

[bewerk] Tips

Diverse leuke arrangementen vindt u op Ontdek de Friese Meren

[bewerk] Sneekermeer

Het Sneekermeer (Fries: Snitser Mar) is een meer in de Nederlandse provincie Friesland, gelegen tussen de stad Sneek en de dorpen Terhorne (Terherne) en Goingarijp, dat vooral bekend is vanwege zijn grote populariteit bij watersporters. Het meer is in de Middeleeuwen ontstaan als gevolg van ontginning van het veen. Door het Sneekermeer loopt een zandrug die bekend staat als de Gravinneweg (Gravinnewei). In vroeger tijden werd bij een lage waterstand deze zandrug gebruikt om door het Sneekermeer te waden.

Het Sneekermeer bestaat uit onder andere het eigenlijke meer zelf, de Goƫngarijpsterpoelen, de Zoutepoel en de Gauwster Hoppen. Het Sneekermeer is door middel van de Noorder Oudeweg verbonden met de Langweerderwielen, en door middel van de Houkesloot met de stad Sneek. Het Prinses Margrietkanaal loopt door het meer heen.

Op en om het meer zijn watersportfaciliteiten aanwezig, zoals een speedbootbaan, enkele jachthavens en een starttoren voor zeilwedstrijden. Bij de jachthaven rond het starteiland zijn ligplaatsen van boten met vele mogelijkheden voor een boottocht op het meer.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Friese_meren; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen