GUM

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
De Moskovische vestiging van GUM aan het Rode Plein
De Moskovische vestiging van GUM aan het Rode Plein
Een van de binnenpassages
Een van de binnenpassages

GUM (Russisch: ГУМ), spreek uit als goem, is een warenhuis in Moskou (Rusland) en de afkorting van Государственный Универсальный Магазин, Glavnyi Universalnyi Magazin wat Universele Staats Winkel betekent. GUM is een algemene benaming, dus niet alleen in Moskou is een vestiging. In Belarus (Wit-Rusland) bevindt zich ook een GUM, hier wordt de naam echter uitgesproken als goom. Naast GUM was er nog een ander warenhuis in de Sovjet-Unie, genaamd TsUM (ЦУМ).

[bewerk] GUM Moskou

GUM is gevestigd in het centrum van Moskou. Het ligt tegenover het Kremlin, aan de andere kant van het Rode Plein. Het werd van 1888 tot 1894 gebouwd door Aleksandr Pomerantsev en Vladimir Sjoechov als vervanger van het oude handelsgebouw. In 1921 werd het gebouw door Vladimir Lenin genationaliseerd. Na een grondige restauratie in 1952 werd het gebouw heropend als staatswinkel. GUM doet denken aan een paleis, of een enorm museum. Het warenhuis is zeer groot en bijna te vergelijken met een kleine stad: vier straten van twee verdiepingen en een aantal zijstraten, overdekt met glazen overkappingen, waar 150 kleine en grote winkels te vinden zijn. Op de kruispunten zijn fonteinen neergezet. Ook hier zijn de westerse invloeden niet onopgemerkt gebleven: de nieuwste CD's en merkkleding zijn te koop en de Finse warenhuisketen Stockmann heeft er ook een filiaal geopend.

het GUM bij nacht

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel GUM; Het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/GUM"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen