Gaasterland

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Gaasterland is een gebied binnen het gebied Zuidwesthoek in de provincie Friesland (Nederland). De gemeenten Gaasterland-Sloten en Nijefurd zijn deel van Gaasterland.

De streek is in contrast met het overwegend vlakke weilandenkarakter van Friesland juist glooiend en bosrijk. Deze reliƫfs heetten vroeger gaasten. Het zijn in de Saalien-ijstijd opgestuwde keileemruggen, overdekt met een laag zand. Vanwege de zandverstuivingen hier en elders in Nederland heeft staatsbosbeheer het gebied rond 1900 verder beplant met bos. De keileemruggen waren een natuurlijke zeewering tegen het water van de Zuiderzee en zijn dat nu nog voor het IJsselmeer. Een ervan is het Mirnser Klif (Murnser Klif). Het hoogste punt van Gaasterland is 12,70 meter boven NAP ten zuidwesten van Oudemirdum aan de rand van het Jolderenbos; men heeft van hier uit een prachtig uitzicht over land en zee.

In het Rijsterbos (Rysterbosk), eigendom van het It Fryske Gea, is een stenen overblijfsel gevonden van de trechterbekercultuur.

Een aantal plaatsen in het gebied zijn: Oudemirdum, Rijs, Sondel en Laaxum.

[bewerk] Tip

Klikt u hier voor de leukste uitjes in het Gaasterland


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Gaasterland; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen