Gaiapark

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Het GaiaPark is een dierentuin, gelegen in Kerkrade, in het zuidoosten van de Nederlandse provincie Limburg. Het park is de eerste dierentuin die in de provincie werd geopend. De officiële opening was op 1 juli 2005, daarmee is het de eerste dierentuin in Nederland die volledig in de 21e eeuw is ontwikkeld. De Apenheul in Apeldoorn is een medeoprichter van het park. Het publiek kon al vanaf 23 april 2005 het park bewonderen.

Het park heeft één centraal thema, de zogenaamde ‘Gaia-gedachte’, dat over de aarde gaat (Gaia is de naam van de Griekse aardgodin).

Inhoud

[bewerk] Indeling

De indeling van het park, waar circa 80 diersoorten leven, bestaat uit verschillende nagebootste leefgebieden, waaronder Europa, de Amazonebekken, het Kongogebied en Namibië.

[bewerk] Europa

In het gedeelte ‘Europa’ wordt ook veel aandacht geschonken aan Limburg en de geschiedenis van de provincie. Je kunt hier drie historische tijdvakken bezoeken die zijn nagemaakt, met naast levende diersoorten uit de ijstijd (10.000 jaar geleden) ook enkele replica's van uitgestorven dieren uit het Krijt (300 miljoen jaar geleden) en het Carboon (100 miljoen jaar geleden), zoals de mammoet en de Eryops.

[bewerk] Omgeving

Het park vormt met ongeveer 15 hectare een onderdeel van de toeristische zone Park Gravenrode, waar ook attracties zijn te vinden als Mondo Verde en Megaland.

[bewerk] Dieren

In het Park leven ongeveer 80 diersoorten waaronder de: Europese otter, Europese nerts, veelvraat, Siberische lynx, cheeta, stokstaartje, vosmangoest, Spaanse wolf, Zuid-Amerikaanse tapir, Przewalskipaard, Chapmannzebra, dwergnijlpaard, Rothschild giraffe, penseelzwijn, witlippekari, wild zwijn, rendier, Bocharahert, bongo, grote koedoe, springbok, muskusos, oeros, Westelijke gorilla, kuifmangabey, gouden leeuwaapje, roodhandtamarin, witgezichtoestitie, witschouderkapucijnaap, slingeraap, wolaap, witgezichtsaki, Boliviaanse doodshoofdaap, beverrat, Canadese bever, rode eekhoorn, capybara, korenwolf, Kaapse klipdas, sneeuwuil, Europese oehoe, palmgier, koereiger, roze lepelaar, rode ibis, grijsvleugeltrompetvogel, zonneral, kwartelkoning, Europese kraanvogel, kuifseriema, roodschoudertaling, roodhalsgans, groene oropendola, kuiforopendola, raaf, blauwkeelguan, chocochacalaca, helmparelhoen, gierparelhoen, korhoen, Europese tortel en diamantsteur.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Gaiapark"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen