Geldermalsen

Van Toerisme

(Doorverwezen vanaf Geldermalsen (gemeente))
Ga naar: navigatie, zoek

Geldermalsen is een dorp in de gemeente Geldermalsen in de provincie Gelderland. Op 1 januari 2006 telde Geldermalsen in totaal 10.637 inwoners.

[bewerk] Ligging

Geldermalsen is gesitueerd in de westelijke uithoek van de provincie Gelderland en bevindt zich centraal in het deel van de streek de Betuwe dat de Tielerwaard genoemd wordt. De gehele noordzijde van Geldermalsen grenst aan de rivier de Linge; op de andere oever bevinden zich de kleinere dorpen Tricht en Buurmalsen. In het zuiden grenst Geldermalsen aan het dorp Meteren.

Belangrijke plaatsen binnen een straal van vijftien kilometer rondom Geldermalsen zijn Tiel, Buren, Culemborg, Leerdam en Zaltbommel.

[bewerk] Het kasteel te Geldermalsen

Uit archieven blijkt dat er reeds in het jaar 1096 sprake was van een burcht in Geldermalsen. Later zou zij de naam "Ravesteyn" (Rave(n)stein) krijgen. In 1741 werd het kasteel beschreven als een door grachten omringd adellijk huis met twee hoge trapgevels, een lage vierkante toren met een voormuur en een valbrug. In 1828 liet de toenmalige eigenaar en bewoner Edmond Willem van Dam van Isselt de oorspronkelijke behuizing ingrijpend vernieuwen. Later werd het huis "Groot Ravenstein" genoemd, in tegenstelling tot "Klein Ravenstein" in Buurmalsen. Op 4 april 1916 werd het publiek verkocht en kort daarna gesloopt. Het kasteel stond in het gebied wat nu wordt omschreven als Zwarte Kamp.

[bewerk] Bezienswaardigheden

In het centrum van het dorp bevindt zich een gotische kerk, die omstreeks het jaar 1450 gebouwd is. Zowel de kerkklok als het doopvont dateren uit de 15e eeuw. De kerk werd in 1968 gerestaureerd.

In het voorjaar oefenen de bloeiende fruitboomgaarden langs de kronkelende lingedijken een grote aantrekkingskracht uit op dagtoeristen.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Geldermalsen; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen