Gemeentemuseum Den Haag

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Het Gemeentemuseum Den Haag is een museum in Den Haag met een grote collectie moderne kunst.

De collectie bestaat onder meer uit werken van Piet Mondriaan (de grootste ter wereld) die werd opgebouwd rondom een schenking van een zijn grootste verzamelaars: Salomon B. Slijper. Slijper had voornamelijk werken van Mondriaans figuratieve periode, voordat hij aan zijn bekende neoplastische schilderijen begon. Onder meer zijn Victory Boogie Woogie (een schenking uit 1998 van De Nederlandsche Bank) is hier te zien.

Verder heeft het museum ook schilderijen van Pablo Picasso, Theo van Doesburg, Bart van der Leck, Charley Toorop en Francis Bacon. Er is ook een collectie prenten, kleding, muziekinstrumenten en de stijlkamers waar kunstnijverheid wordt tentoongesteld in de omgeving waarin deze vroeger gebruikt werd. Sinds 2005 is er in de kelder van het museum een gedeelte ingericht speciaal voor jongeren, de zogenaamde "Wonderkamers". De wonderkamers bieden een gedeelte uit de collectie (uitgekozen door een conservator in samenwerking met de doelgroep) en een groot aantal interactieve opstellingen.

Het gebouw opende in 1935 en is een ontwerp van Hendrik Petrus Berlage. Het was hiermee zijn laatste grote werk voor zijn dood in 1934.


'Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Gemeentemuseum Den Haag; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen