Gemert-Bakel

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Inhoud

[bewerk] Algemene informatie

Gemert-Bakel is een gemeente in de provincie Noord-Brabant. De gemeente telt 27.938 inwoners (1 juni 2007, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 123,62 km². De gemeente ontstond op 1 januari 1997 door een samenvoeging van de voormalige gemeenten Gemert en Bakel en Milheeze.

[bewerk] Gemert

Gemert is een dorp in de gemeente Gemert-Bakel gelegen in Noord-Brabant. Tot de gemeentelijke herindeling in 1997 was het een zelfstandige gemeente. Op 1 januari 2007 bedroeg het inwoneraantal van Gemert 14.711 inwoners. In het centrum van Gemert staat een kasteel waarvan gedeelten nog uit de Late Middeleeuwen stammen. Het werd gebouwd door de Duitse Orde, die eeuwenlang, tot 1795, door middel van een commandeur de Commanderij Gemert bestuurde. De voorganger van het huidige kasteel, gebruikt door de heren van Gemert in de Hoge Middeleeuwen, lag verder naar het westen en is omstreeks 1995 opgegraven.

Om het kasteel aan het Ridderplein ligt een kasteeltuin. Het geheel wordt sinds de jaren twintig gebruikt door de Congregatie van de Paters van de Heilige Geest. Het kasteel is voor een groot deel gerestaureerd. Aan de overzijde van de buitengracht van het kasteel, aan de rand van het Ridderplein, of het mertveld zoals men in Gemert zegt, staat het Oorlogsmonument waarbij elk jaar op 4 mei de Dodenherdenking plaatsvindt. Het werd op 8 juli 1947 onthuld en is een eerbetoon aan alle gevallenen uit Gemert en aan alle geallieerde soldaten die op Gemerts gebied omkwamen.

[bewerk] Bakel en Milheeze

Bakel en Milheeze is een voormalige Nederlandse gemeente in Noord-Brabant.

De gemeente telde in 1996 8265 inwoners en had een oppervlakte van 66,37 km². De dorpskernen Bakel, Milheeze en De Rips waren onderdeel van deze gemeente.

In 1997 werd in het kader van de gemeentelijke herindeling van Noord-Brabant de gemeente opgeheven en ingedeeld in de nieuw gevormde gemeente Gemert-Bakel.


[bewerk] Informatie

Informatie

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Gemert-Bakel; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen