Georgië

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Standbeeld van Geogië
Standbeeld van Geogië

Georgië is een land dat geografisch gezien vrijwel geheel in Azië ligt en voor een zeer klein deel ook in Europa. Georgië is sinds 27 april 1999 lid van de Raad van Europa en beschouwt zichzelf als een Europees land. Het land grenst aan Rusland, Azerbeidzjan, Armenië, Turkije en de Zwarte Zee. In de praktijk zijn de autonome regio's Abchazië en Zuid-Ossetië sinds het begin van de jaren 1990 de facto onafhankelijk, zodat de Georgische overheid hier in de praktijk geen gezag meer over heeft. Tot 2004 gold dit ook voor de regio Adzjarië. De status van Abchazië en Zuid-Ossetië vormt sinds de hernieuwde onafhankelijkheid in 1991 een bron van terugkerende gewapende conflicten, waarbij buurland Rusland regelmatig een grote rol speelde. Voornamelijk om die reden is de relatie tussen beide landen slecht.

Inhoud

[bewerk] Taal

De 4,6 miljoen Georgiërs spreken in meerderheid Georgisch, een Zuid-Kaukasische taal. In het westen wordt het daarmee verwante Mingreels gesproken en in de Kaukasus het eveneens verwante Svanetisch en Lazisch. Daarnaast spreken niet-Georgische groepen in het land naast het Georgisch nog vaak een eigen taal, zoals het bijna uitgestorven Kist en Batsbo in en rond de Pankisi-kloof, die verwant zijn aan het Tsjetsjeens. Naast het Georgisch, dat in het hele land geldt als officiële taal, is het Abchazisch een officiële taal in Abchazië. Ongeveer 71% van de bevolking spreekt een van de Zuid-Kaukasische talen, 9% Russisch, 7% Armeens, 6% Azeri en 3% Ossetisch.

[bewerk] Geografie

Het land is in het noorden begrensd door de Grote Kaukasus en in het zuiden door de Kleine Kaukasus. Zuid-Georgië bestaat verder onder andere uit de lavaplateaus van de Kleine Kaukasus met oude vulkaankegels. Georgië is erg geaccidenteerd. De Lichi-bergketen verdeelt het land in oost en west. De hoogste berg is de Janga, andere bergen zijn de Kazbek, Tetnuldi en de Sjota Roestaveli. De belangrijkste rivieren zijn de Rioni en de Koera.


Steden

Tbilisi is de hoofdstad van Georgië. Andere belangrijke steden zijn:

 • Koetaisi
 • Batoemi
 • Roestavi
 • Zoegdidi
 • Gori
 • Poti
 • Sochoemi
 • Tsinvali
 • Samtredia


Klimaat

Het land heeft algemeen gezien een subtropisch klimaat, de hellingen en hoogtes van de Kaukasus zijn droger en hebben een steppeklimaat. De kuststreek van de regio Adzjarië, in het zuidwesten van het land, wordt gekenmerkt door een zeer vochtig klimaat. Zo heeft de regionale hoofdstad Batoemi een gemiddelde neerslag van ongeveer 2700 mm per jaar.

[bewerk] Bezienswaardigheden

 • Klooster van Gelati
 • Historische monumenten van Mtskheta
 • Kathedraal van Bagrati en klooster van Gelati
 • Opper-Svaneti

Tbilisi, de hoofdstad van Georgië, ligt in een bergdal dat door de rivier Mtkvari is uitgeslepen. In Tbilisi zijn nog veel sporen uit verschillende historische periodes: kerken, synagogen en moskeeën. Ook is er nog veel monumentale Sovjet-architectuur. Er zijn veel statige oude houten huizen en eeuwenoude badhuizen, Georgië had een belangrijke 'badcultuur'. In Tbilisi staan de 13e-eeuwse Metechi-kerk, de Sioni-kathedraal uit de 5e eeuw en de Anchiskati-kerk. Andere bezienswaardigheden zijn het Narichala-fort aan de rand van de stad en het Nationale Art Museum. In de voormalige hoofdstad Mtscheta zijn nog kerken uit de begintijd van het christendom te zien. Bezienswaardigheden in Mtscheta zijn het oude centrum, het Jvari Klooster en de Svetitskhoveli Kathedraal.

[bewerk] Verkeer en vervoer

Belangrijke havens zijn:

 • Batoemi
 • Poti

Er is een luchthaven in Tbilisi en Batoemi.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Georgië; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen