Ghana

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Ghana is een land aan de westkust van Afrika. Het grenst westelijk aan Ivoorkust, noordelijk aan Burkina Faso, oostelijk aan Togo en zuidelijk aan de Golf van Guinea.

Ghana heeft ongeveer 23.833.000 inwoners

Bananen Plantage
Bananen Plantage

Inhoud

[bewerk] Geografie

  • kustlijn: 539 km.
  • Natuurlijke hulpbronnen: Cacao, Goud, hout, industriediamant, mangaan, bauxiet, vis, rubber, palmolie, en waterkracht.

Steden

De hoofdstad is Accra en de belangrijkste havenstad Tema. Andere steden en plaatsen zijn Kumasi, dat meer landinwaarts ligt, Sekondi-Takoradi, Ho, Sunyani, Cape Coast en Tamale, in het Noorden en Asamankese en Koforidua, niet ver van Accra.

Landschap

Het land bestaat voornamelijk uit laagvlakte, met een plateau in het midden-zuiden.

De hoogste berg is de Afadjato van 880 meter. In het oosten bevindt zich een enorm groot, langgerekt stuwmeer, het Voltameer. Het heeft de vorm van een inlandse delta. De voeding komt grotendeels van de rivieren de Witte Volta en de Oti, beide aftakkingen van de Niger, en de Zwarte Volta, die ontspringt in het noorden van Burkina Faso; het water stroomt vanuit het meer via de Akosombo Dam en de rivier de Volta naar zee.

[bewerk] Bevolking

Kinderen in Ghana
Kinderen in Ghana

Etnische groepen

Volgens de census van 2000 hoort 45,3% van de bevolking tot de Akan, waar onder andere ook de Ashanti en de Fante toe behoren. Verder behoort 15,2% tot de Mole-Dagbon, 11,7% tot de Ewe, 7,3% tot de Ga-Dangme, 4% tot de Guan, 3,6% tot de Gurma, 2.6% tot de Grusi en 1% tot de Mande-Busanga.

Economie

Het Engels is de officiƫle taal maar daarnaast bestaan er vele verschillende inheemse talen. Al deze talen behoren tot de Niger-Congotalen. In het Noorden komen vooral Gurtalen zoals Dagbani en Frafra voor en in het zuiden voornamelijk Kwatalen zoals Twi of Akan, Kyerepon, Ewe en Ga.

Hut/Moskee in Ghana
Hut/Moskee in Ghana

[bewerk] Economie

De periode 1973-1983 was economisch gezien rampzalig als gevolg van verschillende factoren zoals corruptie, de droogte, wanbeleid, machtswisselingen en de gedwongen repatriƫring van een miljoen Ghanezen uit Nigeria in 1983. In datzelfde jaar werd het Economic Recovery Program gestart. Sindsdien is de situatie wel verbeterd, maar een probleem blijft de grote afhankelijkheid van het exporteren van cacao, nu ongeveer 35%.

Een ander probleem is dat, in tegenstelling tot Ghana zelf, omringende landen zoals Ivoorkust, Liberia en Sierra Leone instabiel zijn, waardoor buitenlandse investeerders worden afgeschrikt. In 1999 vertegenwoordigden landbouw, industrie en dienstensector respectievelijk ongeveer 36, 25 en 39% van de Ghanese economie.

[bewerk] Klimaat

Ghana ligt iets ten noorden van de evenaar en heeft een tropisch klimaat. Het is warm en relatief droog aan de zuidoostkust en vochtig in het zuidwesten. In het noorden is het heet en droog.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Ghana; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Ghana"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen