Glendalough

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Glendalough verwijst naar een Ierse vallei in de Wicklow Mountains, ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Dublin en van een klooster gesticht door St. Kevin, waarvan de overblijfselen behoren tot de oudste christelijke overblijfselen van Europa. De naam Glendalough is afgeleid uit het Iers: Gleann Dá Locha: "Dal van de twee meren", refererende aan de meren in het dal genaamd Lower Lough en Upper Lough. Glendalough is één van de etappeplaatsen van de Wicklow Way, een langeafstandswandelpad door de Wicklow Mountains.

[bewerk] Klimgebied

De granieten kliffen van Glendalough, gelegen op een helling bij het noordwestelijke uiteinde van de vallei, zijn een populair sportklimgebied. De eerste routes zijn in 1948 geopend. De kwaliteit en de verscheidenheid aan routes in allerlei moeilijkheidsgraden trekt veel klimmers aan. De Irish Mountaineering Club heeft een hut in het gebied. Vlakbij de rots is een groot bouldergebied. Het graniet heeft perfecte wrijving en er zijn klassieke crack routes, met goede mogelijkheden voor traditionele afzekering. Het klimmen varieert tussen één en vier touwlengtes, sommige meer dan 100m lang. Er zijn verscheidene sectoren:

  • Twin Buttress, een grote butress met - afhankelijk van het seizoen - een waterval door het midden. Deze sector bevat de meest populaire routes. Volg het zigzag-pad aan het begin van de vallei.
  • De Upper Cliffs, een rij kliffen hoog op de heuvel ten oosten van Twin Buttress.
  • Acorn Buttress, een kleine sector net onder Twin Buttress, tevens een populaire kampeerplek.
  • Hobnail Buttress, met makkelijkere routes, 1 km naar het oosten.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Glandalough; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.


Klik hier om terug te rijden

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen