Goeree-Overflakkee

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Goeree-Overflakkee is een (voormalig) eiland in het zuidwesten van de Nederlandse provincie Zuid-Holland en bestaat uit de vier gemeenten Goedereede, Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee.

Goeree-Overflakkee wordt omsloten door de Noordzee, het Haringvliet, het Volkerak-randmeer, en het Grevelingenmeer. Ofschoon het bij Zuid-Holland hoort is het eiland door zijn landschap en taal eerder Zeeuws dan Hollands van karakter.

Het eiland bevat de volgende dorpen, met tussen haakjes het inwoneraantal op 1 januari 2007: Ouddorp (6200), Goedereede (2050), Stellendam (3450), Melissant (2150), Herkingen (1250), Dirksland (4800), Sommelsdijk (7450), Middelharnis (6200), Stad aan 't Haringvliet (1450), Nieuwe-Tonge (2650), Oude-Tonge (4750), Den Bommel (1450), Achthuizen (1250) en Ooltgensplaat (2350).

De naam "Goeree-Overflakkee" wordt in de spreektaal vaak afgekort tot "Flakkee" en soms ook tot "Overflakkee". Goeree-Overflakkee was tevens de naam van het lokale waterschap op het eiland.

Goeree-Overflakkee is via de Hellegatsdam verbonden met de Hoeksche Waard en Noord-Brabant. De Grevelingendam en de Brouwersdam maken de verbinding met Schouwen-Duiveland. De Haringvlietdam loopt naar Voorne-Putten.

Inhoud

[bewerk] Tip

Op zoek naar leuke uitjes in Goeree-Overflakkee? Klikt u dan hier voor verrassende tips in Goeree-Overflakkee

[bewerk] Geschiedenis

Wat nu één eiland is bestond vroeger uit diverse kleine eilanden. Deze eilanden werden stukje voor stukje door mens en natuur op het water veroverd. Zo ontstonden diverse eilandjes waarvan de contouren vandaag de dag nog te zien zijn in de vormen van de verschillende polders. Het eiland is vlak met uitzondering het duingebied op de noord-west punt en ligt zowat gelijk met het zeeniveau.

De kop van het eiland, stond vroeger bekend als het eiland Westvoorne. Aan het stadje Goedereede danken we de naam Goeree. Een goede rede was een goede haven. In 1751 werd dit eiland met Overflakkee verbonden door de Statendam. De dam werd gebouwd in opdracht van de Staten van Holland en was ongeveer 5 km lang.

[bewerk] De Deltawerken

Met Goeree-Overflakkee verbonden dammen:

  • Haringvlietdam
  • Brouwersdam
  • Volkerakdam
  • Grevelingendam
  • Philipsdam

[bewerk] Gemeenten

Goeree-Overflakkee bestaat uit vier gemeenten:

  • Goedereede (met de kernen Goedereede, Ouddorp, Oostdijk, Stellendam en Havenhoofd)
  • Dirksland (Dirksland, Melissant en Herkingen)
  • Middelharnis (Middelharnis, Sommelsdijk, Stad aan 't Haringvliet, Nieuwe-Tonge en Battenoord)
  • Oostflakkee (Oude-Tonge, Ooltgensplaat, Langstraat, Achthuizen, Den Bommel en Zuidzijde).

[bewerk] Toerisme

Vooral in de omgeving van Ouddorp en Herkingen is veel toerisme te vinden. De stranden op Goeree-Overflakkee zijn populair bij veel Duitsers. De dijken en polderwegen zijn erg in trek bij fietsers en wandelaars. De Grevelingen ten zuiden van Goeree-Overflakkee is erg geliefd bij sportduikers en andere watersporters als surfers en waterskiërs

In Sommelsdijk is er een streekmuseum, terwijl het Rien Poortvlietmuseum in het oude gemeentehuis van Middelharnis, het belangrijkste maar op twee na grootste dorp op het eiland, eind 2006 de deuren heeft moeten sluiten. Ook de in het voorjaar volop in bloei staande tulpenvelden vormen een trekpleister die nog niet door massa's toeristen ontdekt is.

In Ouddorp zelf ligt Port Zélande. Deze trekpleister voor zeefanaten is eigendom van Center Parcs. Het grootste deel van het dorp bestaat uit uitgestrekte lintbebouwing. Doordat zandwallen als erfafscheiding worden gebruikt is een in Nederland uniek landschap ontstaan (schurvelingenlandschap).

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Goeree-Overflakkee; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen