Goirle

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Inhoud

[bewerk] Algemene informatie

Goirle in 1865
Goirle in 1865

Goirle is een plaats en gemeente in de provincie Noord-Brabant, direct ten zuiden van Tilburg. De gemeente telt 22.151 inwoners (1 juni 2007, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 42,21 km² (waarvan 0,01 km² water). De gemeente is verbonden met de Russische stad Krasnagorsk. De omgeving van Goirle is rijk aan natuurschoon (Regte Heide, Landgoed het Riels Hoefke, Het Ooievaarsnest, Gorp en Rovert). De naam Goirle komt van het woord goor, wat drassig betekent.

Rond 1850 was Goirle nog een klein boerendorp. Hierin kwam verandering toen de textielindustrie haar opmars maakte in het zuiden van Nederland. Tilburg en omgeving maakte hierdoor een enorme groei mee. Een aantal fabrikanten, zoals Van Puijenbroek en Van Besouw, zorgden voor een enorme opbloei van Goirle. Bij de gemeentelijke herindeling per 1-1-1997 zou Goirle aanvankelijk bij Tilburg gevoegd worden. Na hevige protesten bleef Goirle echter zelfstandig en vond een uitbreiding plaats met de kern Riel, die tot dan toe deel uitmaakte van de gemeente Alphen en Riel

Tijdens de carnavalsdagen wordt Goirle omgedoopt in Ballefruttersgat. Dit slaat op de bijverdiensten van wevers: die maakten kaatseballen van onder andere paardenhaar in lederen ballen. Het paardenhaar werd in de ballen "gefrut".

[bewerk] Dagje uit

Thermen

Museum

[bewerk] Avodnje uit

Restaurant


[bewerk] Vervoer

De gemeente Goirle is bereikbaar via de rijksweg A58 (Eindhoven - Breda, Vlissingen) en de N12, beter bekend als de Turnhoutsebaan (Tilburg - Poppel-grens, Turnhout).

[bewerk] Openbaar vervoer

Er rijden in Goirle twee buslijnen. Deze worden verzorgd door de Veolia en De Lijn. Sinds 2004 maakt Goirle gebruik van de T-bus, een nieuwe opzet van het openbaar stadsvervoer in Tilburg, met snelle verbinding op de hoofdassen en aansluitingen naar gebieden met kleinere vervoersvraag. De bussen zijn gespoten in een donkerblauwe kleur.

De Vlaamse busonderneming De Lijn verzorgt busvervoer vanuit Goirle naar Turnhout, via de kleine kernen Poppel, Weelde, Ravels en Oud-Turnhout en verzorgt vervoer naar Tilburg.

In Riel rijdt er één streeklijn en één buurtbuslijn van Veolia Transport.

Overzicht lijnen:

  • Stadslijn 1 (Goirle-Centrum - Tilburg-Noord)
  • Streeklijn 450 (Tilburg - Turnhout, via Goirle)
  • Streeklijn 132 (Tilburg - Breda, via Riel)
  • Buurtlijn 295 (Riel - Hilvarenbeek)

[bewerk] Trein en Tram

Van 1 okober 1867 Tot 7 oktober 1934 had Riel een NS-station, gelegen aan de spoorlijn Tilburg - Turnhout. De zijlijn Riel-Goirle van dit lijntje diende alleen voor goederenvervoer. Op 24 september 1907 kwam de stoomtram Tilburg-Goirle-Hilvarenbeek-Esbeek in gebruik, die in 1909 doorgetrokken werd naar Poppel, waar zij aansloot op het Belgische tramnet. Op 15 september 1935 werd deze tramlijn gesloten.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Goirle; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Goirle"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen