Gorp en Rovert

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Landgoed Gorp en Rovert is een uitgestrekt landgoed (1.200 ha) met oude loof-, naald- en gemengde bossen, cultuurgronden, heide, vennen en over een lengte van 5 kilometer een nog volop meanderende Rovertse Leij met enkele afgesneden oude meanders. Het landgoed is in het bezit van de familie Van Puijenbroek en toegankelijk gemaakt voor het publiek.

Het landgoed Gorp en Rovert is een grensgebied tussen Goirle, Hilvarenbeek en Poppel en vormt in meer dan één opzicht een merkwaardige streek. Een grenspaal uit 1843 voor de brug is getooid met de Nederlandse Leeuw aan de ene, en de Belgische Leeuw aan de andere kant. Het bruggetje loopt over de van België komende Leij, een prachtige beek die hier nog ongetemd en onbedwongen in vele kronkelingen haar weg zoekt.

[bewerk] Gedenkplaats

Op 15 augustus 1942 werden op het landgoed Gorp en Rovert vijf gijzelaars uit het gijzelaarskamp Sint-Michielsgestel gefusilleerd als represaille voor aanslagen door het verzet in Rotterdam, namelijk Robert Baelde, Willem Ruys, Otto Ernst Gelder, graaf van Limburg Stirum, Christoffel Bennekers en Alexander baron Schimmelpenninck van der Oije.

Op 14 augustus 1945 werd hiervoor een gedenkplaats ingericht waaraan in 1946 een monument is toegevoegd.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Gorp en Rovert; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen