Gouda

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
ligging van Gouda
ligging van Gouda

Gouda is een stad en gemeente in het hart van Zuid-Holland in Nederland. Graaf Floris V verleende de stad in 1272 stadsrechten. Gouda is wereldberoemd om zijn Goudse kaas, die nog steeds verhandeld wordt op de donderdagse kaasmarkt. Ook geniet de stad bekendheid door de fabricage van kaarsen, pijpen en siroopwafels. In eerdere tijden heeft Gouda een aanzienlijke lakenindustrie en een groot aantal bierbrouwerijen gekend. De Goudse kaas wordt niet zozeer in Gouda gemaakt, maar in de regio eromheen. De volvette kaas dankt zijn naam aan het feit dat hij in Gouda werd verhandeld, waarbij het stadsbestuur zorgde voor een strenge kwaliteitscontrole. De kazen werden in de Waag gewogen. Verder is Gouda bekend om de jaarlijkse kaarsjesavond waar gewoontegetrouw door de burgemeester uit het Lucas evangelie wordt gelezen. De prachtige kerstboom wordt jaarlijks geschonken door de Goudse zustergemeente Kongsberg in Noorwegen.

Inhoud

[bewerk] Tips

  • Klikt u hier voor diverse groepsuitjes in de buurt van Gouda in de provincie Zuid-Holland
  • Klikt u hier voor leuke arrangementen in de regio Lopikerwaard
  • Bent u op zoek naar een weekendje weg in de plaats Gouda?

[bewerk] Geografie

Gouda ligt langs rijksweg A12, die ter hoogte van Gouda de gekanaliseerde Gouwe kruist door middel van het Gouwe Aquaduct. De stad is met twee treinstations via een van de drukste spoorwegen in Nederland verbonden met Den Haag, Rotterdam en Utrecht. De lightrail, een nieuw type 'sneltram' op de zogenaamde RijnGouweLijn, rijdt naar Alphen aan den Rijn met aansluiting op de trein naar Leiden. Voorheen reden hier 'gewone' stoptreinen van de NS met een stop op de tussenliggende stations Waddinxveen, Waddinxveen Noord en Boskoop. Het is de bedoeling dat de lightrailverbinding via het centrum van Leiden wordt doorgetrokken naar Noordwijk in het kader van het project RijnGouwelijn.

[bewerk] Bezienswaardigheden

  • Het oude stadhuis op de Markt, een van de oudste gotische stadhuizen van Nederland, gebouwd uit natuursteen tussen 1448 en 1450, na de laatste grote stadsbrand.
  • De zeventiende-eeuwse Waag, eveneens op de Markt, gebouwd door Pieter Post in 1668.
  • De langste kruiskerk van Nederland, de 123 meter lange Sint-Jan met zijn beroemde gebrandschilderde ramen, "de Goudse glazen". Twintig van de zeventig ramen zijn gemaakt door de gebroeders Crabeth. De ramen werden geplaatst tussen 1530 en 1603 en vormden al in de zeventiende eeuw een toeristische trekpleister. Na de Reformatie ging men gewoon verder met plaatsing van de ramen, waarbij de thema's wel veranderden. Schenkers van de ramen waren onder andere Willem van Oranje en zijn vrouw Anna van Saksen, evenals hun gezworen vijand koning Filips II en zijn vrouw 'Bloody' Mary Tudor.
  • De Waaiersluis in de Hollandsche IJssel ten oosten van Gouda.

Op de tweede dinsdag van december wordt de traditionele kaarsjesavond gehouden. Er zijn nog veel meer (kleinere) bezienswaardigheden in de binnenstad van Gouda.

[bewerk] Musea

Museum De Moriaan voormalig museum voor plateel wordt in april 2007: Nationaal Farmaceutisch Museum de Moriaan. Het museumgouda (voormalige Catharina Gasthuis), met altaarstukken uit de late Middeleeuwen. In stijlkamers zijn objecten uit het vroegere dagelijks leven te zien. Museum De verborgen tijd, met moderne kunst. Kaaswaag (zie foto) Binnenhaven openluchtmuseum Turfsingel. De schepen zijn niet te bezichtigen. Verzetsmuseum over het Zuid-Hollandse verzet.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Gouda; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Gouda"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen