Gran Canaria

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Gran Canaria is een van de Canarische Eilanden, een archipel in de Atlantische Oceaan, 210 km verwijderd van de noordwestkust van Afrika. Het behoort tot Spanje. Het eiland is van vulkanische oorsprong.

Inhoud

[bewerk] Geografie

De oppervlakte van Gran Canaria bedraagt 1560 km². Het hoogste punt van het eiland ligt op 1949 meter, de top van de Pozo de las Nieves.

[bewerk] Klimaat

Gran Canaria heeft een warm en zonnig, subtropisch klimaat. De temperatuur is het hele jaar vrij gelijkmatig door de vochtige noordoostpassaat (calisio), en de Canarische Stroom, een aftakking van de Golfstroom. In de bergen in het binnenland is het wat koeler en op de hoogste bergen kan enkele maanden per jaar zelfs wat sneeuw liggen. Het zuiden van Gran Canaria ligt in de regenschaduw van de bergen, met als gevolg dat het daar droger en zonniger is dan in het noorden. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt 22 °C; de koudste maand is januari met een gemiddelde maandtemperatuur van 17 °C en augustus is de warmste maand met gemiddeld 24 °C. De meeste regen is in de wintermaanden november, december en januari; de droogste maanden zijn de zomermaanden juni, juli en augustus. Door de golfstroom ligt de temperatuur van het zeewater bijna het hele jaar door tussen de 19 en 24 °C.


[bewerk] Economie

Jaarlijks krijgt het eiland 2,2 miljoen bezoekers, en dit aantal groeit. Niet alleen toeristen uit andere landen bezoeken de eilanden, ook veel Spanjaarden gaan hier graag op vakantie. De meeste toeristen verblijven in het zuiden van het eiland, dat zonniger is en waar minder regen valt dan in het noorden. Bekend is vooral Playa del Inglés.


[bewerk] Geschiedenis

Het eiland werd vanaf 3000 v.Chr. bevolkt door de Guanchen. Zij noemden het Tamarán. Spanje veroverde het in de 15e eeuw.

[bewerk] Bezienswaardigheden

Er bevindt zich in het zuiden van het eiland een groot vogelpark, het Palmitos Park. Dit park is uitgebrand in de zomer van 2007 door hevige bosbranden in Gran Canaria. Het park is sinds augustus 2008 weer heropend. De markt in de vissersplaats Arguineguin (in de gemeente Mogán) is de grootste van het eiland, en wordt gehouden op dinsdagen. In Las Palmas kan men het huis van de Italiaanse wereldreiziger Christoffel Colombus bezichtigen, alsook het museum van de oorspronkelijke bewoners.Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Gran Canaria; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen