Graz

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Graz is de tweede stad van Oostenrijk en de hoofdstad van de deelstaat Stiermarken (Steiermark). Ze telt ruim 250.000 inwoners en heeft de status van Statutarstadt. De stad is gelegen aan de Mur aan de voet van de Alpen. Graz was in 2003 de culturele hoofdstad van Europa. Graz is bekend om zijn historische binnenstad, de grootste middeleeuwse binnenstad in Midden-Europa. Deze is sinds 1999 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Graz is een belangrijke industriestad (onder andere DaimlerChrysler) en een belangrijk economisch knooppunt voor de regio met onder meer vier universiteiten (40.000 studenten). De Technische Universiteit beschikt over een vermaarde architectuuropleiding.

Het symbool van Graz is de Uhrturm am Schlossberg, een klokkentoren die dankzij zijn ligging op de Schlossberg midden in de stad in grote delen van de stad zichtbaar is. Karakteristiek is dat de functie van de grote en kleine wijzer is omgedraaid. Vanwege de centrale ligging en het hoogteverschil ten opzichte van de stad diende de toren vroeger als belangrijk signaal voor de brandweer. Branden konden vanuit de toren gemakkelijk worden ontdekt. Als de torenklokken begonnen te luiden, was dit een teken voor de brandweer om uit te rukken.

Graz is de geboortestad van de componist Robert Stolz en zangeres Monika Martin. Ook filmster en gouverneur Arnold Schwarzenegger is in de buurt van Graz opgegroeid. Om die reden heette het Graz-Liebenau-Stadion, waar de clubs SK Sturm Graz en Grazer AK voetballen, van 1997 tot 2005 het Arnold Schwarzenegger-stadion. Controverse over Schwarzeneggers status als voorvechter van de doodstraf maakte hieraan een einde.

[bewerk] Kunst en cultuur

[bewerk] Musea

  • Landesmuseum Joanneum
    • Alte Galerie
    • Neue Galerie
    • Landeszeughaus
    • Kunsthaus Graz

[bewerk] Beeldenpark

  • Österreichischer Skulpturenpark


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Graz; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Graz"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen