Groene Hart

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Weidegebied bij de Wijde Aa (Zuid-Holland), mei 2003
Weidegebied bij de Wijde Aa (Zuid-Holland), mei 2003

Het Groene Hart is een binnen de Randstad gelegen relatief dunbevolkt gebied. Rond het Groene Hart liggen Rotterdam, Den Haag, Leiden, Haarlem, Amsterdam en Utrecht. Binnen het Groene Hart liggen de wat grotere plaatsen Zoetermeer, Alphen aan den Rijn, Gouda, Waddinxveen, Bodegraven, Gorinchem, Vianen en Woerden, maar ook kleinere plaatsen als Schoonhoven, Oudewater, Haastrecht, Nieuwkoop, Montfoort, Mijdrecht, Boskoop.

Het Groene Hart vormt door het gevarieerde, overwegend landelijk karakter een tegenpool voor het stedelijke gebied eromheen. Landbouw, natuur en recreatie zijn de voornaamste functies van het Groene Hart. Bewoners en bezoekers vinden er rust, ruimte en groen.

Ook komen in het Groene Hart veel weidevogels voor, zoals grutto, kievit en scholekster.

Inhoud

[bewerk] Tip

Klikt u hier voor de leukste uitjes in het Groene Hart

[bewerk] Geschiedenis

In het gebied tussen de grote steden van West-Nederland is in de loop van de eeuwen een dikke, natte veenlaag gegroeid. Deze veengrond was door zijn geringe draagkracht niet geschikt voor bebouwing, maar wel voor landbouw en het winnen van turf. Vanaf de Gouden Eeuw ontstond een ring van steden rond een waterrijk, groen en open middengebied. Dit gebied kreeg in de tweede helft van de twintigste eeuw de benaming 'Groene Hart'.

Het gebied was onderdeel van het sterke verdedigingswerk de Hollandse Waterlinie.

[bewerk] Watergebieden

Locatie Groene Hart
Locatie Groene Hart

Locatie Groene HartHet Groene Hart is een waterrijk gebied. Zo liggen er de Langeraarse Plassen, Nieuwkoopse plassen, de Reeuwijkse plassen, de Vinkeveense plassen en het Braassemermeer. Bovendien rivieren als de Hollandse IJssel, de Oude Rijn, de Lek, de Vlist, de Loet en de Rotte. Ook vele kleinere waterwegen, zoals de beek de Aar, het riviertje de Gouwe en de Meije.

De toekomstige plannen voor de inrichting van het Groene Hart gaan uit van vier zones:

  • Om het eigenlijke Groene Hart heen ligt de Randstadring. Dit is een stedelijke zone die het Groene Hart bijna helemaal omringt. Tussen de stedelijke bebouwing liggen groene gebieden die het Groene Hart verbinden met andere groene gebieden in Nederland.
  • Direct aansluitend op de Randstadring is er een uitloopzone met veel bos en water. Die dient voor recreatie en als buffer tegen verdere stedelijke groei.
  • Er zullen straks vier kerngebieden zijn voor natuur en watersport. Hier vindt uitbreiding en ontwikkeling plaats van veenplassen, moerassen en moerasbossen. Het gaat om de kerngebieden De Venen, de Krimpenerwaard, Vechtplassen en Hollandse Plassen. De overheid wil bestaande natuurgebieden hiervoor uitbreiden. De vier kerngebieden staan met elkaar in verbinding via groenstroken en landbouwgronden.
  • Tussen de kerngebieden en de uitloopzones ligt veenweidegebied . In dit gebied is plaats voor landbouw, natuur en recreatie.

[bewerk] Wandelroute

Door het gebied loopt het Groene Hartpad, een van de Nederlandse streekpaden en het Floris V-pad (LAW 1-3).


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Groene Hart; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen